Måske kan der i overført betydning anes en flig af lokalområdet i Jonas Kærup Hjorts film. Instruktøren, der stammer fra Harlev, står foran sin spillefilmsdebut.
Jonas Kærup Hjort er født og opvokset på Lilleringvej i Harlev, hvor forældrene stadig bor. Den 25. november debuterer han som spillefilmsinstruktør med filmen 'Den Næstsidste', der allerede er blevet en festivaldarling.
At film skulle blive Jonas Kærup Hjorts karrierevej stod ikke klart for ham under skoleårene på Næshøjskolen, men alligevel har opvæksten i Harlev og mange timer på Fritidshjemmet Himmelblå været med til at anspore ham.
»Det var først i gymnasiet at jeg fandt ud, at jeg ville arbejde med film, men jeg er vokset op i et kunstnerisk hjem med en mor som er billedkunstner og musiklærer, så jeg er ligesom disponeret for at arbejde med det kunstneriske,« fortæller Jonas Kærup Hjort.
»I gymnasiet var jeg i en situation, hvor jeg ikke vidste, hvad jeg skulle. Min storesøster var lige blevet optaget på skuespillerskole. Hun foreslog mig at tage et ophold på en højskole. Den havde en teaterlinje, og på et tidspunkt troede jeg faktisk at jeg ville følge hendes eksempel og blive skuespiller, men efterhånden stod det klart for mig, at jeg synes det var mere spændende at iscenesætte end at stå på scenen,« siger Jonas videre.
Fra undergrundsteater til filmens verden
Efter en tid begyndte Jonas at iscenesætte undergrundsteater og i den forbindelse opstod lysten til bringe sine fortællinger ud i verden via kameraet i stedet for at sidde i en teatersal.
Da Jonas var i starten af 20'erne og var flyttet til København, tog han sine første spæde skridt med filmmediet idet han begyndte at lave små film.
»Allerede inden jeg gik i gymnasiet har jeg været filmnørd. Jeg har virkelig dyrket film, og søgte også ind på Den Danske Filmskole, men fik afslag. I stedet blev jeg optaget på uddannelsen som TV- og medietilrettelægger. Her lærte jeg en masse håndværk om at klippe og arbejde med kameraudstyret,« fortæller Jonas.
Fiktionen trak stærkest
Da han undervejs i uddannelsen alligevel slap gennem det meget lille nåleøje til Den Danske Filmskole, slog Jonas ind på den vej, og i 2017 var han uddannet filminstruktør fra Den Danske Filmskole efter en fire år lang uddannelse.
»I løbet af TV- og medietilrettelægger-uddannelsen kunne jeg mærke, at fiktionen trak i mig i højere grad end traditionel TV-produktion,« konkluderer Jonas.
Måske blev kimet til det kunstneriske udtryk lagt lokalt på Fritidshjemmet Himmelblå i Harlev.
»Da mine søskende og jeg gik der, havde fritidshjemmet nogle ekstremt entusiastiske medarbejdere som satte gang i rigtigt mange ting med teater og musik. Fritidshjemmet samlede lokalmiljøet til disse arrangementer og det var selvfølgelig os unger som skulle op på scenen. Her blev jeg ligesom præsenteret for det at kunne arbejde med kunst og kultur,« erindrer Jonas Kærup Hjort.
Han er i øvrigt ikke alene om at være faldet i den kunstneriske gryde. Søsteren Signe Kærup Dahl er skuespiller og lillebroren Morten Kærup Thusgaard er musiker. Han producerer musik foruden at være guitarist i flere orkestre.
En branche med mange nåleøjer
For Jonas' vedkommende er filmmediet nu blevet karriere-vejen.
Betragter du spillefilmsdebuten som et svendestykke eller er det bare et skridt på vejen?
»Da jeg gik på Filmskolen lavede jeg et svendestykke med min afgangsfilm 'Om en måned' (filmen blev belønnet med tre store priser på internationale kortfilmfestivaler, bl.a. hovedkategorien Bedste Film ved Ekko Shortlist Awards 2018, red.). Jeg tror bare at spillefilmsdebuten er et af alle disse skridt mod at skabe sig en karriere i filmbranchen,« siger Jonas med henvisning til at filmbranchen har mange nåleøjer.
»På filmskolen optages kun seks elever hvert andet år. Og når man kommer ud og skal have finansieret projekter, så er man i samme bås som mange andre ansøgere – ikke blot de fem andre, man har gået på hold med. Derfor bliver chancerne for at opnå finansiering endnu mindre. Det, at få mulighed for at lave en film som denne, er jeg virkelig stolt af og glad for. Jeg føler mig ...