Bag en krans til Sankt Hans aften

Image
Mona Halds Sankt Hans-kranse.

Selv om Sankt Hans-aften – 23. juni – i år ikke kan fejres som mange foretrækker grundet corona-restriktionerne, så kan man godt festliggøre dagen. F.eks. med Sankt Hans-kranse.

Af Mona Hald, Galten, tidl. hjemkundskabslærer ved Gyvelhøjskolen

»Men den skønneste krans
bli’r dog din sankte Hans.«

Sådan skriver Holger Drachmann i midsommervisen ”Vi elsker vort land”.

Holger Drachmann skrev sangen til opførelsen af ”Der var engang” på det kongelige teater i 1885 som en hyldest til midsommer og til kærligheden.

Sidenhen er sangen blevet en meget brugt Sankt Hans-sang, som synges omkring de fleste bål Sankt Hans-aften – og stadigvæk som hyldest til midsommer og kærligheden.

P. S. Krøyer malede i 1906 ”Sankt Hans Blus på Skagen Strand”. Han ville male kunstner-vennerne og de lokale skagboer; Holger Drachmann er naturligvis med sammen med sin tredje hustru Soffi. Han havde på det tidspunkt købt hus og boede fast i Skagen.

Gad vidst – om vi får Sankt Hans bål i år? Eller om de i denne corona-tid bliver aflyst! I skrivende stund må vi jo kun samles 50 personer.

For mit eget vedkommende har jeg fejret Sankt Hans i Skagen på stranden under Vippefyret i cirka 40 år. I år melder turistkontoret i Skagen, at arrangementet er aflyst.

Alligevel skal vi have lidt bål deroppe, og det bliver i et lille bål-fad i haven.

Efter at have sunget ”Vi elsker vort land” plejer vi at spise dejlige varme gær-kranse.

Jeg håber, man mange steder rundt omkring vil tænde bål, synge midsommervisen, og bagefter kan man så nyde de lunede ”Sankt Hans Kranse” med lækkert fyld.

Sankt Hans-kranse
(12 stk.)

250 g mel
25 g gær
1 dl mælk
½ ts salt
1 ts sukker
1 æg
50 g smør

Fyld:
200 g marcipan
100 g sukker
1 æg
50 g hakket chokolade el. blød nougat

Pensling: æg

Pynt: perlesukker

Opløs gæren i mælken, tilsæt salt, sukker, æg, smør og mel.

Ælt dejen sammen til en glat og smidig dej. Lad den hæve ca. 30 min.

Rul dejen ud til en firkant på ca. 40 x 30 cm.

Rør marcipan, sukker, æg og chokolade/blød nougat sammen. Smør det på dejen.

Skær dejen i 12 brede strimler á 30 cm. Rul/fold hver strimmel sammen til en snegl/krans på bagepapir på pladen

Efterhæver ca. 30 min. Pensl og pynt. Bages ved 200°C i 12-13 min.

 

 

Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block