Bredt kommunalt budgetforlig med besparelser

Image
Repræsentanter for forligspartierne: Fra venstre ses: Jørgen Naut (S), Martin Frausing Poulsen (DF), Frands Fischer (S), Anders Laugesen (V), Jens Szabo (V), Tage Nielsen (Rad.), Claus Leick (SF), Finn Sander Jensen (S), Mira Issa Bloch (Alt.), Maria Temponeras (Enh.L.). Thomas Cordtz (Kons) var ikke tilstede.

Samtlige partier i Skanderborg Kommune blev fredag eftermiddag enige om budgettet for de kommende fire år.

Skanderborg Kommune oplever i disse år en massiv vækst, og det presser kommunens økonomi. Om ti år ventes indbyggertallet at have rundet 70.000 borgere. Selv om indtægterne vokser som en konsekvens af befolkningstilvæksten, stiger udgifterne langt hurtigere. Det har præget årets budgetlægning.

For at kunne bygge børnehaver, vuggestuer og plejehjem, som kan dække de fremtidige behov, skal der ifølge kommunen skabes et solidt overskud på den kommunale drift de kommende fire år.

»Det har været nogle svære budgetforhandlinger. Vi har økonomiske udfordringer, fordi vi oplever en rekordstor befolkningsvækst i Skanderborg Kommune. Derfor er jeg glad for, at et enigt Byråd står sammen om et budget, hvor vi tager hånd om udfordringerne. Takket være et kritisk eftersyn af servicestandarder og udgiftsposter på alle politikområder har vi fået lagt et budget, der giver plads til de nødvendige kapacitetsudvidelser og nyanlæg på børn-, skole- og ældreområderne,« fortæller borgmester Frands Fischer (S).

Tiårig investeringsplan

Selvom serviceniveauet sænkes bredt set over politikområderne, så stiger antallet af medarbejdere samlet set, fordi der kommer mange flere børn, skoleelever og ældre.

Byrådet har ønsket at sikre en langsigtet, styret udvikling og har derfor lagt en tiårig investeringsplan, som skal sikre, at der kan bygges veje, børnehaver, skoler og plejecentre for nuværende og nye borgere. Samlet skal der over de næste ti år investeres 1,4 mia. kr. i anlæg for at kunne imødekomme behovet for nyt byggeri.

I budgetperioden 2020-2023 er der budgetteret med 549 mio. kr. til nye anlæg.

Fire langsigtede strategispor

Ud over besparelserne er det aftalt i budgetforliget, at der de kommende år arbejdes med fire langsigtede strategispor.

Det ene handler om at sikre øget kvalitet og en bæredygtig struktur på skoleområdet, blandt andet ved at driften og bygningsmassen optimeres, hvor det er muligt. Her er det aftalt, at de gevinster, der evt. høstes bliver på skoleområdet. Strategisporet indebærer blandt andet, at Columbusskolen flyttes fra Skovby til Skanderborg-området.

Et andet strategispor handler om at sætte den grønne omstilling højt på dagsordenen. Der igangsættes en række initiativer, således at Skanderborg Kommune kan bidrage til Verdensmålene og Regeringens plan for reduktion af CO2.

Der skal desuden udvikles en ny vision for Fælleden som centrum for idrætsaktiviteter i Skanderborg.

Og endelig er der truffet beslutning omkring den retning, som Landsbyen Sølund skal udvikle sig i de kommende år. Her lægges op til en model, hvor der både er plads til liberale erhverv og kommunale institutioner. Som en del af aftalen nedsættes en arbejdsgruppe, der skal arbejde med planerne.

Forligspartierne forventer, at forhandlingerne om en ny og mere retfærdig Udligningsreform genoptages i begyndelsen af næste år. Men de penge, som Skanderborg Kommune eventuelt må få tilført som følge af en ny Udligningsreform, er der ikke taget højde for i budgettet.

Byrådet skal 2. behandle budgettet på byrådsmødet den 30. oktober 2019.

Det detaljerede indhold af den politiske aftale om Skanderborg Kommunes budget for 2020-2023 kan ses HER

Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block