Med jævne mellemrum har Mona Hald givet forslag til sæsonaktuelt bagværk. Denne gang frister hun med en lokkende suppeopskrift.
Af Mona Hald, tidligere hjemkundskabslærer ved Gyvelhøjskolen
Det er en kold tid …! Det sang Kim Larsen i 1970'erne, Anker Jørgensen citerede det i sin nytårstale året efter. Jeg siger det også!
Det med ”den kolde tid” er lige præcist, som det skal være, når det gælder vejret i januar. Der må gerne være lidt frost og sne – luften er klar, og himlen virker højere.
Men det er også koldt på en anden måde. På grund af den verserende virus er vi begrænsede på så mange områder; vi kan ikke ses med familie og venner, som vi har lyst til, de fleste butikker er lukkede; film/teater/foredrag m.m. er aflyst. Vi må blive hjemme og ”nøjes med” vores eget selskab.
I denne kolde tid har vi brug for at spise noget varmt og lækkert, og vi har god tid til at kokkerere – det må være suppetid.
Jeg ved godt, at efteråret - og ikke vintertiden - er årstiden, hvor man kan hente alle de friske urter i haven. Men de kan købes i supermarkederne nu, både friske og frosne.
Jeg kender en person her i byen, som ikke havde fået de sidste rødbeder gravet op, og eftersom rødbeder ikke kan tåle frost, fik han godt nok travlt nu og reddede sine rødbeder, og der blev lavet rødbedesuppe.
Jeg har valgt at give opskriften på rødbedesuppe. Den smager så godt og kraftig, den er flot og farvestrålende!
Rødbedesuppe (6 pers.)
2 løg
2-3 fed hvidløg
smør/olie
1½ l suppe
1 gulerod
3 mellemstore kartofler
ca. 250 g hvidkål
6 mellemstore rødbeder
2 ss eddike
salt og peber
Pil og hak løget og hak hvidløget fint. Svits det i fedtstof i en gryde, lad det ikke tage farve.
Hæld 1½ l suppe i. Skiveskåret gulerod og kartofler tilsættes sammen med finstrimlet hvidkål og finstrimlede rå rødbeder. Kog suppen, til grøntsagerne er møre, ca. ½ time.
Blend suppen i en foodprocessor, hæld den tilbage i gryden og smag til med eddike, salt og peber.
Tilbehør:
creme fraiche 18%
revet peberrod
evt. kommen
Server suppen med creme fraiche rørt med peberrod. Drys evt. kommen over.
Man kan bruge andre grønsager end hvidkål:
• porre (den hvide del)
• selleri
• pastinak/persillerod
Suppen må ikke være for tynd, brug evt. mere eller mindre suppe.