Folkebladet var med på sidelinjen da nogle af de sidste stemmer ved Folketingsvalget i
onsdags blev afgivet.
Mens masser af danskere holdt fri Grundlovsdag, var 16 borgere på heldagsarbejde i Galten-hallen.
I anledning af folketingsvalget var der aktivitet fra klokken syv morgen med de sidste forberedelser til tage imod de 3.914 "gæster", der kiggede forbi mellem klokken 8 og 20 for at udnytte deres demokratiske ret – andre vil sige pligt – og deltage i folketingsvalget.
I spidsen for valghandlingen på Galtens valgsted stod byrådsmedlem Hanne Majgaard.
»At være valgformand indebærer, at man skal fortælle de valgtilforordnede og valgstyrere, hvordan valget skal forløbe, og sørge for god ro og orden i løbet af dagen, men det er nu gået helt fint,« lød det fra Hanne Majgaard et kvarter inden lukketid og mens der stadig dukkede vælgere op.
Beskeden timeløn
Med valgtilforordnede, valg-styrere og kommunalt ansatte var i alt 16 personer beskæftiget i Galten-hallen med de forskellige funktioner, herunder kontrol af valgkort, udlevering af stemmesedler og guidning af vælgerne.
For indsatsen modtager de hver en såkaldt diæt på 1250 kroner, men med udsigt til 15 timers virke inden stemmerne var optalt, og dermed en timeløb på 83 kroner, så er det næppe for pengenes skyld at hjælperne stiller op. Snarere er det fordi en valgdag er en "festdag" for demokratiet, hvor også vælgerne møder frem i godt humør.
Jævnt flow hele dagen
»Nu var det grundlovsdag og mange har haft fri fra arbejde, så der har været et godt og jævnt flow hele dagen. Dog kom der lige et ekstra rykind efter 12-tiden, da mange fik fri fra arbejde,« fortæller Hanne Majgaard.
Noget egentligt behov for at træde i karakter som myndighed var der ifølge Hanne ikke. Det begrænsede sig stort set alene til at forklare reglerne overfor forældre, der gerne ville have deres børn med ind i stemmeboksen.
»Man har altid sagt, at børnene udelukkende har glæde af at komme med ud at stemme ...