Gennem talrige år var der på Galten-egnen tradition for at fastelavnssoldater gik rundt og sang og indsamlede penge i forbindelse med fastelavn. Galten Lokal-arkiv efterlyser informationer om den nu historiske tradition.
Af Erik Korr Johansen, Galten Lokalarkiv
I hvert fald tilbage til 1880 har vi beretninger om, at der fastelavnslørdag gik en flok drenge rundt i hver af områdets landsbyer for at samle penge ind til en fastelavnsfest i forsamlingshuset eller måske på hotellet en af de følgende aftener, hvor alle skolebørn i de besøgte husstande blev inviteret til.
Traditionen med at gå fastelavnssoldat er speciel for det østjyske område. Oprindelsen er ukendt men traditionen stammer muligvis helt tilbage fra midten af 1800-tallet, hvor den måske opstod under inspiration fra Treårskrigen 1848-1851, hvor der var mange både danske og tyske tropper på egnen.
I de første mange år red også karlene rundt, men det er ophørt for længe siden. Irma Lykke fra Storring skriver i sine erindringer i Annales nr. 17, at hun kan huske karleoptoget fra sidst i 1930’erne.
I de fleste af landsbyerne er traditionen nu ophørt. Det vides, at det i Galten sluttede i 1995, men fortsatte lidt længere i de andre byer heromkring. Så sent som sidste år var der vist fastelavnssoldater i Skivholme og Skjørring, men ikke andre steder.
I mange af de barndomserindringer, der i årenes løb har været bragt i Annales, er fastelavnssoldaterne tit nævnt. Mest omfattende har Egon Rasmussen fra Klank Møllegård fortalt om traditionen i Annales nr. 7 og Knud Erik Pedersen i nr. 14.
Galten Lokalarkiv vil gerne indsamle flere oplysninger om skikken, så længe der er nogen, der stadig kan huske den. Både om, hvornår den sluttede (og hvor langt tilbage, man kan huske den) de forskellige steder, men også om, hvem (af forældre eller andre) der stod for organiseringen, og om ”uniformerne” gik i arv fra år til år.
Arkivet har modtaget mange fotos af soldaterne og fra Galten også uniformsudstyr og en protokol, der fortæller om organiseringen mellem 1924 og 1995. Hvis der findes protokoller fra andre byer, eller hvis der er optaget film eller videoer, vil arkivet gerne modtage eller låne dem. Soldaterne sang på rundturen en vise, der opfordrede til at give bidrag, takkede for pengene og indbød til fest. Viserne var lidt forskellige fra by til by, men kan nogen huske teksterne?
Hvis nogen har materiale eller kan fortælle om soldaterne, vil lokalarkivet meget gerne høre fra jer. Send en mail til: hellerik@os.dk eller ring på 2445 9062) for aftale angående enten en aflevering eller eveventuelt et senere interview.