Arkæologer fra Museum Skanderborg arbejder sig i øjeblikket stykke for stykke og lag for lag ned i området ved en af Galtens ældste gårde.
»Nu har vi gravet lidt i første niveau og har fundet fundamenter fra nogle gårde fra i hvert fald efter år 1700. Det virker som om, at det meste aktivitet i området er efter år 1700. Nu går vi under det, for at se, hvad der er foregået inden de gårde var der.«
Louise Søndergaard, arkæolog og museumsinspektør ved Museum Skanderborg viser rundt på området, hvor bygningerne til Horsegården lå indtil nedrivningen tidligere i år. Til foråret indledes byggeriet af en børneindstitution i området, men forinden skal arkæologerne afsøge området for spor af fortidens Galten.
»Vi kan se er, at der under den tidligere gårdsplads findes en lavbundet sø – måske et gadekær. Den ses, som et stort rundt område med sort fyld. Der er masser af dyreknogler og forarbejdet træ heri, og hele vejen rundt har man lavet en form for indhegning, hvoraf vi nu blot ser rester af pæle i kanten af området,« forklarer Louise.
»Der er foregået forskellige aktiviteter i det vandfyldte, som vi først nu skal i gang med at undersøge. Disse aktiviteter kæder vi sammen med de stolpehuller, som findes længere oppe i haven. Disse huse er formentlig fra midten af 1600-tallet. Oven på stolpehullerne fra disse bygninger finder vi rester af et yngre hus, som er sat på et stenbygget fundament.«
Dette hus er fra efter 1700-tallet, hvilket arkæologerne kan se, ud fra potteskår, som blev fundet under fundamentet. I denne periode blev søen dækket/lukket til og området omorganiseret, så den kunne bruges som gårdsplads i stedet. Der er også udgravet en anden bygning på stenfundament, som må henføres til denne periode.
Møjsommeligt arbejde
Arkæologiske undersøgelser er et møjsommeligt arbejde, hvor man går til opgaven stykke for stykke og lagvist i dybden for ikke at komme til at ødelægge eventuelle fragmenter af historien ved at fare for hastigt frem.
I fjor lavede man undersøgelser på Horsegårds marker mod syd, der nu er klar til boligbyggeri.
Før sommerferien fritlagde man nogle såkaldte søgegrøfter i Horsegårdens tidligere have og bygningsområde.
»Vi dannede os et overblik med hensyn til, om der var noget tilbage eller det hele var ødelagt. Vi kunne se, at der i en ende af haven var mange stolpehuller. Vi troede egentlig bare, at det ville være lidt spor efter jernalderbebyggelse samt en enkelt bygning fra 1700-tallet. Der har i stedet vist sig at være mindst ét hus fra jernalderen med omkransende hegn, samt to langhuse fra 1600-tallet,« siger Louise Søndergaard.
Aktuelt er man...