Elever fra 8. årgang på Herskind Skole har fremlagt fem forslag til mere biodiversitet for byrådspolitikere og fagfolk i Skanderborg Kommune. Nu skal ideerne gøres til virkelighed.
Grønne tage og plantevægge. Grøftekanter med vilde blomster og insekthoteller på cykelstativer. Eller hvad med et bi-venligt loungemiljø i skolegården, hvor man også kan plukke krydderurter til hjemkundskabstimen?
Eleverne fra 8. årgang på Herskind Skole har mange ideer til, hvordan man kan lave mere biodiversitet i Skanderborg Kommune. Nu har de været på rådhuset for at dele deres ideer med et panel af fagfolk og byrådspolitikere, og to af elevernes projekter har allerede fået ben at gå på.
Kan rykke store dagsordner
8. årgang har igennem længere tid arbejdet med at udtænke og udvikle projekter, der kan gøre livet lettere for de insekter og planter, som lige nu er truet af mangel på biodiversitet. Eleverne har kontaktet mulige samarbejdspartnere, lavet tegninger og budgetter, og panelet på rådhuset var tydeligt imponerede af de unges engagement og næsten flyvefærdige ideer:
»Tænk, hvis jeres projekter er så gode, at de bliver adopteret andre steder i kommunen. Små indsatser kan også være med til at rykke ved de store dagsordener,« lød det blandt andet fra et af panelets medlemmer, Claus Leick fra kommunens miljø- og planudvalg.
Han er nu, som panelets fire øvrige medlemmer, mentor for de unge og deres biodiversitets-projekter, som alle gerne skal ende med at blive til virkelighed.
Skoleleder løb med ideerne
For to af projekterne er virkeligheden allerede virkelig tæt på. I panelet sad nemlig også elevernes skoleleder, Kasper Jensen, og han overraskede alle:
»Jeg kan allerede nu sige, at vi gerne vil arbejde videre med plantevæggene i den tværfaglige temauge, vi har på skolen til foråret. Det er simpelthen så god en idé, som alle på skolen kan få noget ud af,« sagde han og tilføjede, at der også kan blive plads til at afprøve ideen om et grønt tag på en ny shelter, der skal bygges på skolens område.
Elevgruppen bag plantevægs-projektet skal nu forberede sig på at være styregruppe for forårets temauge, mens resten af 8. årgang på Herskind Skole sammen med deres nye mentorer arbejder videre på at realisere deres gode ideer.
Biodiversitetsforløbet er finansieret af Skanderborg Kommune som led i en indsats, der skal styrke klima-, natur- og udeundervisningen på kommunens folkeskoler.
Se mere på skanderborg.dk/klimaskole.