Skiltefabrikken, Alu-Danica i Harlev, producerer stadig de gamle klassiske støbte aluminiumsskilte til blandt andet det svenske kongehus, danske kommuner og hr. og fru Jensen.
Af Simon Jacobsen, forfatter, historiker og foredragsholder
De første gadeskilte i Danmark var malede træskilte. I 1800-tallet begyndte man dog at bruge emaljeskilte og støbte jernskilte. I Odense var det først i 1949 man udskiftede de gamle træskilte med støbte metalskilte.
I dag er det utænkeligt, at der ikke er gadeskilte overalt, men sådan har det ikke altid været. Den 13. november 1902 kunne man læse i Aarhuus Stiftstidende: »Gadeskilte har man nu fået i Skanderborg, og samtidig er husene blevet forsynede med numre. Den luksus har man ikke tidligere kendt noget til her i byen.«
Byrådet i Aarhus besluttede i 1847 at male gadenavne på byens gadehjørner. Fra 1885 blev gadenavnene skrevet på zinkplader i stedet for direkte på muren. I 1886-1887 anskaffede kommunen aflange og let hvælvede emaljeskilte med hvide bogstaver på mørkeblå baggrund. Fra midten af 1940’erne begyndte man at gøre brug af støbte metalskilte af zamak, en legering af zink, aluminium, magnesium, kobber, med hvid baggrund og blå bogstaver.
Støbte alu-skilte
De første støbte gadeskilte i Danmark blev lavet af jern på jernstøberierne, men i første halvdel af 1900-tallet begyndte man at støbe skilte i aluminium, eftersom de er meget mere vejrbestandige.
Tidligere var der en række virksomheder, der støbte aluminiumsskilte, nu er Alu-Danica i Harlev den eneste kendte skiltefabrik i Danmark, som støber disse skilte i sand.
Virksomheden i Harlev har gennem en årrække været leverandør af skilte til Det Svenske Kongehus. På flere af de kongelige slotte findes danske skilte fra Harlev og der er en hel skilteskov fra Alu-Danica i den kongelige park Djurgården ved Stockholm.
Skilte til hele Norden
Familien Mondrup har ejet skiltefabrikken gennem næsten 50 år. De har l ...