Masker gav grin og lidt gys på biblioteket

Image
Masker gav grin og lidt gys på biblioteket
Maskekunstner Klaus Tams udstiller i juni, juli og august måned på Galten Biblioteks 1. sal. Forleden fik 6. klasse på Den Fri Hestehaveskole en smagsprøve hans maskeunivers.
Det er let at få en dæmon ført ind i et rum. I hvert fald når man er maskekunstner og mester i at fremstille alverdens finurlige figurer med ekspressive udtryk. 
Klaus Tams fra Flensted ved Låsby er en af landets få maskemagere, og han er mester i at formidle en karakter i en udtryksfuld maske - lige fra drilske dæmoner til den glade pjerrot.
Det fik sjette klasse på Den Fri Hestehaveskole en smagsprøve på, da de overværede Klaus Tams foredrag om masker i spil.
Her blev både grinet stort og gyst en smule over Klaus Tams demonstration af maskernes effektfulde virkning.
Maskerne laver Klaus Tams i forskellige materialer, blandt andet papmache, træ, glas, læder og sågar latex.
Han startede i 1978 med maskeproduktoinen og har siden lavet et utal, mange på bestilling, ligesom han i privaten har et par hundrede masker liggende.
Magi og respekt
Klaus Tams er cand.mag. i dramaturgi og teoretisk antropologi. Uddannelser valgt på baggrund af interessen for maskerne. 
- Det er spændende, hvordan et samfund fremstiller sig i typer, forklarer han blandt andet om fascinationen.
En interesse der også har bragt  ham rundt om i verden på sit studie i maskekunsten. Blandt andet har han via længere ophold hos maskemestre i Italien og på Bali ladet sig inspirere og formidlet erfaringer i maskearbejder og maskedans til danske og udenlandske teaterfolk.
- På Bali tror man på maskens kraft, fortæller Klaus Tams og uddyber, hvordan den balinesiske tilgang til masker er omgærdet af magi og respekt. 
- Først banker man lidt til kassen, maskerne ligger i, for at vække dem nænsomt, og så løfter man dem varsomt op, for ellers ville man tage energien ud af masken, forklarer Klaus Tams.
Han mener, at man sagtens kan gøre nar af noget, uden at gøre nar af nogen.
- Meget kultur opstår, når man gør nar af noget. Man kan godt lave karikaturer, som er positive. Karikaturer har sat meget kultur i gang, mener han.
Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block