Den meget vidende og hurtigt talende Clement Kjersgaard gæstede mandag i sidste uge lokalområdet.
Fællesskaberne, Harlev idræts- og Kulturcenter og Harlev Fællesråd havde inviteret Clement Kjersgaard til Harlev Idræts- & Kulturcenter for at tale om et emne, der tydeligt optager ham meget: Demokratiet.
Cirka 150 mennesker tog med på to timers hæsblæsende rundtur i demokratiets udfordrede tilstand i ikke alene Danmark, men også i et internationalt perspektiv.
Skønt Clement Kjersgaard på mange måder gav udtryk for et dystopisk syn på demokratiet, så indgydede han alligevel tilhørerne en tro på en fremtid for demokratiet, men han forudser et demokrati som vil og skal undergå store forandringer.
Det kræver konstant opmærksomhed at følge med i Clements talestrøm og opbyggelige argumentation. Han fremdrager eksempler fra det ene øjeblik Folketing, det næste i USA, Bruxelles, Moskvam London eller Beijing, men det er svært at skyde hans argumentation ned.
Demokratiet og dets velkendte institutioner og ageren er under pres, men ifølge Clement kan alle gøre noget, hvis de er insisterende nok. Ikke mindst set i en dansk kontekst:
»Det gode ved Danmark er, at der er så kort vej til alle dem, man gerne vil have i tale, og der er i Danmark og Skandinavien en – synes jeg – meget sund respektløshed overfor magten. Den respektløshed er det vigtigt at vi holder fast ved i de kommende år. Det er en virkelig demokratisk værdi,« sagde Clement Kjersgaard til spørgsmålet om, hvad den enkelte kan gøre for at rette op på et delvist dysfunktionelt demokrati.
Tankevækkende oneliners
Blandt mange "oneliners" i Clements analyser huskes et par stykker, som her bringes, revet ud af de sammenhænge, de blev sagt i, og uden de underbyggende argumenter:
»Jeg mener, at det kun er 15 medlemmer af Folketinget, der for alvor betyder noget« og:
»Vi står overfor en generationskløft i de kommende år, som bliver virkelig dyb.«
Morsomme betragtninger
Skønt Clement konstaterede, at politiske nybrud ofte kommer fra de unge, så kan "voksengenerationen" stadig sagtens kan gå ind og tage et ansvar for demokratiet, deltage i debatten og supplerende de idealistiske unge:
»Jo, for der venter jo de unge en meget trist skæbne, som de ikke har nogen idé om: De bliver også ældre.«
Et udsagn som dette gav sammen med andre morsomme og tragikomiske betragtninger om vi menneskers og i særdeleshed politikeres ageren anledning til en afvæbnende let stemning, og til refleksion blandt de fremmødte, omkring de udfordringer som vores demokrati står overfor.