Skanderborg Kommunes 18 folkeskoler er klar til, at flere elever kan komme tilbage i skolerne fra på mandag.
Regeringen har besluttet, at 5.-8. klasse kan møde én dag om ugen til udendørs undervisning, og at der åbnes for 50 pct. fremmøde for 9.-10. klasse. Præcist hvordan fremmødet skal foregå i praksis, er skolerne lige nu ved at tilrettelægge.
»Jeg ved, at man ude på skolerne glæder sig rigtig meget til at tage imod de elever, som nu får mulighed for at komme tilbage til en hverdag, som ligner det, vi kendte fra før corona. Vi har gennem et stykke tid været i gang med at forberede genåbningen, så vi er klar til at tage imod flere elever,« siger chef for Børn og Unge -afdelingen i Skanderborg Kommune, Søren Buch.
Sådan ser åbningen ud i Skanderborg Kommune
Der er regionale forskellige i åbningen afhængig af smittetryk. I Skanderborg Kommune ser åbningen således ud:
Dagtilbud mv .: Åbnet
0.-4. klasse: Åbent
5.-8 klasse: Én dag om ugen - udendørs undervisning
9.-10. klasse: Åbent med 50 procent fremmøde
Efterskoler: Åbent
Afgangselever på ungdomsuddannelser: Åbent med 50 procent fremmøde
Ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser: Én dag om ugen - udendørs undervisning
Afgangselever på voksenuddannelser: Åbent med 50 procent fremmøde
Ikke-afgangselever på voksenuddannelser: Fjernundervisning
Alle skoler melder ud til forældre og børn på skolernes kommunikationsplatform Aula omkring den konkrete genåbning på den enkelte skole.
Test-setup klar til rykind
Det ligger fast, at de ældste elever (over 12 år) kommer tilbage til en hverdag, hvor de op opfordres til at lade sig teste for Covid-19 to gange om ugen på skolen.
Et større test-stup skal håndtere den forestående opgave. Der er ansat tyve testmedarbejdere, som er særligt uddannet til at kvikteste børn med næseborstest. Derudover er der lavet en 13-sider lang manual, som beskriver den forestående opgave i detaljer.
»Umiddelbart kan det lyde som en enkel opgave at teste med en podepind i næsen. Men der følger et vigtigt administrativt arbejde med. Er børnene under femten år, skal vi eksempelvis sikre forældrenes samtykke, inden de må lade sig teste, og så skal vi selvfølge håndtere og indberette de testresultater, som vi løbende får ind på en sikker måde,« siger Søren Buch.
Det bliver primært skolernes administrative medarbejdere, som kommer til at stå for at sikre samtykke og indberette testresultater.
En anderledes skoledag
Selvom der ikke bliver tale om, at børnene kan komme tilbage til skolen på fuld tid, så glæder borgmester Frands Fischer sig over, at åbningen nu kommer i gang under kontrollerede forhold.
»Det er positivt, at vi nu er kommet så langt, at vi kan tage fat på yderligere åbning, og jeg ved, at rigtig mange børn og forældre glæder sig. Åbningen af skolerne for de yngste børn har vist, at det godt kan lade sig gøre uden yderligere smittestigning. Min forventning er, at vi kan holde fast i et lavt smittetryk, selvom vi nu åbner lidt mere op. Det kræver til gengæld god planlægning og en hverdag på skolerne med restriktioner, men det er vi klar til,« siger Frands Fischer.
Udover den konkrete opgave med at teste beskriver manualen også de krav, der stilles til testfaciliteter på skolen, bortskaffelse af testaffald og meget mere - så skoledagen kan afvikles corona-sikkert.
Åbningen af skolerne sker efter de gældende retningslinjer for grundskoler.