12 husstande i Stjær sagde ja til at medvirke, da Renosyd lancerede borger-eksperimentet Mindre Restaffald. På fem uger har familierne fået nye vaner og reduceret deres rest-affald betragteligt.
»Det går den forkerte vej med affaldsmængderne. De stiger og stiger i øjeblikket,« siger direktør i Renosyd, Annemette Fuglsang.
Renosyd har fokus på, at affald er ressourcer, der kan gøre bedre gavn end at blive kørt til forbrænding. Derfor har den uønskede udvikling fået affaldsselskabet til at gå nye veje.
Borgereksperimentet ”Mindre Restaffald” er et af de nye initiativer, som Renosyd har taget.
Tolv husstande i Stjær meldte sig til det fem uger lange eksperiment, der inklusiv evaluering har varet fra april til medio juni i år.
»Det har været sjovt at være med i forløbet, hvor vi er blevet klogere på, hvordan vi kan sortere endnu mere og undgå at bruge mere end vi har brug for,« lyder det fra Gunilla Maunsbach, som har deltaget i pilotprojektet.
Lærte at sortere mere og mindske madspild
Eksperimentet begyndte med, at familierne sammen med en konsulent fra Renosyd nærstuderede husstandens skraldeposer og blev klogere på, hvilke dele af affaldet, der kunne være sorteret anderledes, og hvad der kunne være spist eller brugt som kompost.
De efterfølgende uger fik familierne blandt andet til opgave at tælle fyldte affaldsposer og lave madplaner for at undgå at smide mad ud. Som en tredje opgave har Renosyd uddelt ”skal snart spises”-mærkater, som springer i øjnene, når man åbner køleskabet.
Resultatet taler for sig selv. I gennemsnit har de medvirkende husstande hver mindsket deres mængde af restaffald med seks kilo i forhold til samme periode sidste år. Det er et fald på 38 procent.
Reduktionen er ...