Ved nytårskuren for det lokale erhvervsliv brugte borgmester Frands Fischer store dele af sin tale på at give tilhørerne et indblik i de udfordringer som den kommunale udlignings-ordning giver for en kommune som Skanderborg.
Næsten 250 repræsentanter for erhvervslivet i Skanderborg Kommune deltog i onsdags i den årlige nytårskur for erhvervslivet. Skanderborg Odder Center for Uddannelse lagde lokaler til begivenheden.
Inden der blev budt på stående taffel og ordet blev givet til arrangementets hovedtaler Lykke Friis med oplægget »EU - hvad nu?« talte borgmester i sit indlæg om de mere nære udfordringer for en kommune som Skanderborg.
»Nogen vil sige, at min tale starter lidt i mol, for når jeg møder folk i Kvickly eller hen over køledisten Føtex, eller kommer rundt blandt borgere og virksomheder i kommunen, så går man sådan set automatisk ud fra, at Skanderborg Kommune er velbeslået; en rig kommune. Og sådan er det desværre ikke altid,« indledte Frands Fischer.
»Men jeg kan godt forstå tanken, når man ser på, at mange af de borgere, der bor her tjener en god skilling og at der er et stærkt erhvervsliv. Så må det da gå godt for den her kommune,« tilføjede borgmesteren og nærmede sig sit egentlige budskab: Den kommunale udligning mellem landets rige og fattige kommuner - og behovet for en reform af selvsamme ordning.
»Det er lidt i mol at starte en nytårstale på, men det presser desværre vores kommunekasse, og dermed vores fællesskab og vores fælles velfærd. Og det synes vi jo ikke er helt rimeligt. Men misforstå mig nu ikke, fordi selvfølgelig så skal der være en kommunal udligning. Der skal være et princip om, at de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder,« sagde Frands Fischer.
»Og det er sådan set også rigtig fint, at vi har sådan et Robin Hood-princip bygget ind i vores velfærd, hvor man så lidt groft sagt tager lidt fra de rige og giver lidt til de fattige. Problemet i det her tilfælde, det er, at Robin Hood måske er gået hen og blevet en lille smule svagtseende, eller blind på det ene øje. Systemet, det bygger på, mangler simpelthen det rigtige datagrundlag. Det bygger på nogle mystiske særordninger, og det rammer Skanderborg Kommune,« fremførte borgmesteren idet han påpegede sin pointe om at udligningsmodellen ikke er fulgt med tiden, og derfor ikke afspejler den kommunal økonomi i Danmark.
Skal aflevere 546 mio. kr. i år
»Det gør den i særdeleshed ikke for ...