I et kommunalt budgetforlig omfattende 28 af 29 medlemmer af Skanderborg Byråd afsættes der 25 mio. kr. i 2029 og 25 mio. kr. i 2030 til »anlægsinvesteringer i den nordlige del af kommunen - mere præcist Galten/Skovby med et særligt fokus på kultur-, fritids- og idrætsfaciliteter«.
Ordet SVØMMEHAL nævnes ikke direkte, men der er alligevel en umiskendelig duft af klorvand over den budgetaftale for Skanderborg Kommune, der blev offentliggjort mandag aften. Aftalen nyder opbakning fra 28 af byrådets 29 medlemmer, og for første gang er aftalen 2-årig med sigte på at sikre ro og stabilitet til langsigtet udvikling.
Forligskredsen bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Det Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, Alternativet, løsgænger Malene Ringberg og løsgænger Ole Drøgemüller er medunderskrivere på aftalen om Budget 2025-2028.
»Driftsbudgettet er i balance, og niveauet for den kommunale service er fastholdt de kommende år. Dog har forligskredsen valgt at omprioritere en række udgifter. Det betyder, at der både er områder, hvor budgettet vokser, og områder hvor det reduceres,« lyder det i aftalen.
Borgere skal inddrages inden byrådet træffer beslutning
Hvad der givetvis har særlig interesse for borgere i den nordlige del af kommunen er elementet angående Nye faciliteter inden for kultur-, fritids- og idrætsområdet. Heri lyder det bl.a.:
Forligskredsen ønsker at prioritere yderligere anlægsinvesteringer i den nordlige del af kommunen - mere præcist i Galten/Skovby med et særligt fokus på kultur-, fritids- og idrætsfaciliteter. Derfor afsættes 25 mio. kr. i 2029 og 25 mio. kr. i 2030.
Forligskredsen ønsker en borgerinddragende proces, hvor der skal arbejdes med ønsker til, hvordan midlerne bruges bedst til et eller flere markante projekter – eventuelt i tilknytning til Klank Idrætscenter.
Der skal udarbejdes et kommissorium, der beskriver hvordan processen planlægges, så der sikres den nødvendige brede inddragelse af lokalsamfundet og det lokale foreningsliv m.v. Kommissoriet skal godkendes i Byrådet i anden halvdel af 2025.
Lokal medfinansiering skal undersøges og beskrives og evt. tilsagn fra fonde, virksomheder eller andet vil kunne indgå som et element i den samlede prioritering. De forventede driftsomkostninger og finansieringen heraf skal ligeledes beskrives, så det kan indgå i prioriteringen.
Den borgerinddragende proces skal være afsluttet, så afrapporteringen kan danne grundlag for den politiske beslutning om den konkrete udmøntning af midlerne, som skal ske i anden halvdel af 2026.
Et skridt nærmere
Med andre ord skal borgerne inddrages inden byrådet vil tage stilling til, hvordan de 50 mio. kr. skal bruges. Og hvor borgerne skal inddrages er der endnu ikke taget stilling til. Det skal beskrives nærmere i et endnu ikke udarbejdet kommissorium.
Uanset den direkte øremærkning af midlerne til en svømmehal på Klank, så er det næppe nogen stor tilsnigelse at konkludere, at en lokal svømmehal er kommet et skridt nærmere, og at den kan etableres i 2029-2030. Men meget kan endnu nå at ændre sig. nj
Læs mere om budgetaftalen i Galten Folkeblad 18. september 2024
Du kan også læse budgetaftalen (31 sider) ved at klikke HER