
Der er cirka 14 procent ordblinde blandt børn og voksne. Omregnet udgør det 10.000 af Skanderborg kommunes borgere.
Byrådet har netop godkendt en standard for, hvordan ordblinde, især skoleelever, skal hjælpes.
De fire konservative byrådsmedlemmer stemte imod, for de synes ikke, det er godt nok.
Birgitte Majgaard, der er næstformand i Børne- og Ungdomsudvalget, forklarer:
»Ordblinde er ikke bestemt dumme, men de fortæller, at de ofte føler sig dumme, når de er i skole. For undervisningen passer bare ikke til dem.
Fine tiltag, men slet ikke nok
Ifølge standarden skal en læsevejleder allerede fra børnehaveklassen ind og hjælpe læreren i arbejdet med at hjælpe de elever, der viser tegn på skriftsprogsvanskeligheder.
Derefter er det både dansklærer, forældre, digitale værktøjer og ordblinde fra ældre klasser, der skal hjælpe ordblinde igennem skolen.
Det er alt sammen fine tiltag, men det er bare slet ikke nok, hvis man spørger de konservative.
»Der er gode takter i standarden, men det rykker ikke for alvor ved de vanskeligheder ordblinde skoleelever møder. Vi skal væk fra en ordblindeundervisning, hvor ordblinde børn får at vide, at de skal glæde sig til de bliver gamle nok, for så kan de komme på ordblindeefterskole, hvor de nok kan indhente deres jævnaldrende. Og hvor unge mennesker går ud af folkeskolen uden tro på egne evner,« siger Birgitte Majgaard.
Ønsker ordblindeklasser
De konservative understreger, at de ikke ønsker specialklasser, men vil føre succesen fra ordblindeklasser, som findes på efterskoler, 10. klassecentret og på HF helt ned på mellemtrinnet med en ordblindeklasse i hver centerby.
»Det er nemlig typisk fra ...
Læs hele artiklen i Galten Folkeblad 5. marts 2025
