Stjær er blandt otte områder som er i spil til Landsbyprisen 2019 i Region Midtjylland.
Seks landsbyer og to landsbyfællesskaber fra otte forskellige kommuner kandiderer til Region Midtjyllands landsbypris, når den uddeles for 11. gang.
Region Midtjyllands landsbypris er med til at sætte fokus på det gode og bæredygtige liv i Region Midtjyllands lokalsamfund.
Sidste år løb Sall i Favrskov Kommune med titlen og de medfølgende 150.000 kroner til faciliteter og aktiviteter i byen. I år er seks landsbyer og to landsbyfællesskaber indstillet til prisen.
»Udvikling i landsbyer handler jo om meget andet end indbyggertal og den lokale brugs. Kandidaterne til Landsbyprisen 2019 skal være med til at vise vejen for, at udvikling i landdistrikterne også handler om fornyelse, natur, kulturarv, bæredygtighed og samarbejde. Nu glæder vi os til at se nærmere på forslagene fra LAG'er og kommuner og indstillingen fra ekspertpanelet,« siger formand for Udvalget for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V).
Vinderen findes til marts
Det er regionsrådet, der efter indstilling fra et ekspertpanel, finder vinderen af Landsbyprisen 2019. Det sker i forbindelse med regionsrådets møde i slutningen af marts.
I udvælgelsen lægger regionsrådet blandt andet vægt på udvikling gennem stærkt lokalt engagement og samarbejde med andre landsbyer - og at der er øje for natur, klima og kultur.
»Vi har masser af gode steder at bo og leve i landdistrikterne. De otte kandidater viser samtidig, hvordan aktive lokalsamfund også kan bidrage til en positiv udvikling i hele regionen. Det skal regionens landsbypris være med til at fremhæve, og samtidig er formålet, at andre kan lade sig inspirere af gode ideer og initiativer,« siger næstformand i Udvalget for Regional Udvikling Flemming Knudsen (S).
I begrundelsen for indstillingen af Stjær hedder det:
I Stjær er der fokus på naturen og landsbyens miljø. Der er etableret shelter og 20 km. trampestier, og familier er gået sammen om afgræsning og naturpleje af engarealer med køb af Galloway-kvæg. Torvet og forsamlingshuset er renoveret, og der arbejdes på ”Stjær Kulturkraftværk” som en sammenhæng og fælles faciliteter for hal, skole, mødelokaler, kantine, kultursal, vuggestue og børnehave. Der er delebils-ordning og hentet tilbud på ladestander til elbiler.