
På tærsklen til uge 7, hvor mange tager på vinterferie, opfordrer Sydøstjyllands Politi borgerne til at træffe enkle foranstaltninger så risikoen for at vende hjem til et indbrudsramt hus minimeres.
Generelt henvises der til en række gængse råd, der alle findes på botrygt.dk. Velvidende at man inden ferien næppe når at foretage indbrudssikring af boligen, fokuseres der på tiltag som man kan nå at iværksætt inden afrejsen. Erfaringsmæssigt kan ferieperioder som uge 7 nemlig resultere i en stigning i antallet af indbrud i privatboliger.
»Noget man kan nå at gøre, er at hjælpe hinanden med at holde øje med hinandens huse. Det kan være en god idé at parkere en bil i en bortrejst nabos indkørsel, og generelt hjælpe med at holde øje, når man færdes udendørs,« siger Finn Ellesgaard Nielsen, vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.
Han henviser til, at mange indbrud ikke nødvendigvis sker om natten, men i dag- og aftentimerne, hvor en del færdes i boligområderne.
Intet er for småt
Fra politiet side opfordres borgerne også til at anmelde alle mistænkelige forhold.
»Man skal ikke være bange for, om noget er for småt. Vi vil gerne tage imod henvendelser fra borgerne om mistænkelige forhold, så tøv ikke med at ringe på 114. Vi behandler informationerne samvittighedsfuldt, rådgiver borgerne og reagerer på det. I langt de fleste tilfælde, hvor det lykkes at pågribe indbrudstyve på gerningsstedet, så sker det netop på baggrund af konkrete henvendelser fra borgere,« siger Finn Ellesgaard Nielsen.
Den primære opfordring til borgerne lyder derfor at man skal være opmærksom, hvis noget ser underligt ud, og ikke holde sig tilbage fra at kontakte politiet.
Det gælder også i tilfælde, hvor man iagttager personer, som eventuelt er ude for at rekognoscere et område for senere at begå indbrud. I nogle situationer bruger analytikere på politiets vagtcentraler sådanne oplysninger til bl.a. at disponere mængden af patruljeringer i givne områder.
Tyve læser også sociale medier
Et andet råd lyder, at man er tilbageholdende med at offentliggøre på sociale medier, når man ikke er hjemme.
»Der er ingen tvivl om, at indbrudstyve og lignende også læser disse sites, så jo flere steder det er offentligtgjort, at man ikke hjemme, des større risiko er der for indbrud,« påpeger Finn Ellesgaard Nielsen.
