Skanderborg Kommune vil have borgere med til at designe nye solcelleparker og vindmølleområder. Til gengæld bliver der penge til lokalsamfundet, når overskuddet høstes.
Stier og stitunnel, en lokal skov og naturgenopretning med shelters. Det er eksempler på, hvad et lokalsamfund mellem Kolding og Vejle har fået ud af at være med til at designe et solcelleanlæg sammen med udvikler.
Det bliver også snart muligt for borgere i Skanderborg Kommune. For allerede inden private virksomheder, der ønsker at etablere VE-anlæg i kommunen, sender deres ansøgning, skal borgerne med på banen og være med til at udvikle projekterne.
»Vi anerkender, at større VE-anlæg påvirker lokalområdet. Etablering af anlæg skal derfor ske i samarbejde med lokalområdet og give noget til lokalsamfundet, så der skabes en bred lokal forankring og opbakning, som der er eksempler på andre steder i landet,« siger borgmester Frands Fischer.
Med fra begyndelsen
Som formand for Økonomi- og Erhvervsudvalget har Frands Fischer været med til at beslutte, at borgere i Skanderborg Kommune skal med i processen langt tidligere end der er tradition for.
Indtil nu har Skanderborg Kommune brugt en model, hvor udvikleren af et projekt med vedvarende energi har skullet præsentere dette på et borgermøde i lokalområdet, hvor projektet placeres. Derefter har der været en høringsfase, hvorefter politikerne har taget stilling til, om projektet skulle realiseres. Det ændres der på nu.
»I de fleste sager bliver ...