Skanderborg Aktivitetscenter har på to år øget deres årlige forbrug af bælgfrugter fra 6 til 55 kg. Bent Jensen fra Galten er med ved gryderne.
En varieret krydderiskuffe og en blender. Det er ifølge tre garvede køkkenmedarbejdere på Skanderborg Aktivitetscenter opskriften på at få bugt med bælgfrugterne på en måde, så de kan indgå i den daglige kost.
For man skal bare give retterne en masse smag og oftest blende bælgfrugterne, så er det nemmere at få dem med i måltiderne.
De tre køkkenmedarbejdere, Dorthe Strunge, Bent Jensen og Mergim Peci indrømmer dog, at vejen til den ellers simple opskrift har været svær og udfordrende.
»Jeg anede ikke, hvad hulen jeg skulle gøre ved de linser, bønner og kikærter. Men altså, hvis man ikke prøver sig frem, bliver man jo ikke klogere,« siger 45-årige Dorthe Strunge fra Voerladegaard.
Nej tak til plantefars
Skanderborg Fællesskaberne er et bo- og aktivitetstilbud for mennesker med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse.
På Skanderborg Aktivitetscenter, hvor borgere fra Skanderborg Fællesskaberne dagligt kommer i aktivering, spiser omkring 50 personer i kantinen, hvor de i samarbejde med Skanderborg Kommune har forsøgt sig på hver dag at blive mere dus med bælgfrugterne.
Det er lykkedes så godt, at de på to år har forøget deres indkøb af bælgfrugter fra 6 til 55 kilo om året.
»Det handler om at begynde med små skridt. Hvis vi skærer alt kød fra, bliver det jo træls. Men ved at erstatte noget af kødet til eksempelvis kødsovs eller frikadeller med linser, så forbliver det noget velkendt – særligt hvis det også smager som den ret, man kender,« fortæller Bettina Rasmussen, køkkenansvarlig ved Skanderborg Aktivitetscenter.
Hun har haft til opgave at få implementeret bælgfrugterne, så maden, der serveres, lever op til kostrådene og hun er virkelig stolt over, at de mange borgere på stedet har taget så godt imod de nye vaner. Der gik ikke længe, før at både køkkenmedarbejdere og de mange sultne gæster har fået favoritter på bælgfrugtmenuen.
»Jeg er vild med persillerodssuppe. Når vi bruger bælgfrugter i suppe og sovs, så blender vi det og så sparer vi på jævning, fordi bælgfrugterne gør det flødeagtigt,« forklarer 52-årige Bent Jensen, der bor på bofællesskabet Firkløvervej i Galten.
»Det er slet ikke så farligt at prøve. Bælgfrugter er både billigere og bedre for miljøet,« siger 29-årige Mergim Peci og tilføjer, at for de penge man sparer ved at bruge flere bælgfrugter, kan man købe flere økologiske varer.
»Som køkkenmedarbejder lærer vi meget om maden og tingene i et køkken. Vi har lært at bruge alle skrællerne fra grøntsager og madrester, så vi undgår madspild,« fortæller Mergim, hvis livret er grøntsagslasagne.
Hybridburger – en favorit
»Jeg fryder ...