Kom tæt på naturen fra nyt fugletårn

Image
Kom tæt på naturen fra nyt fugletårn
Fuglene er tilsyneladende godt tilfredse med det nye vådområde. Inden for kort tid spottede Per Clauson-Kaas fra Hertha (t.h.) både en rørhøg og et par lappedykkere i sin kikkert. Sammen med Hans Gravsholt fra Landsbyrådet Herskind-Skivholme, glæder han sig over, at sø og fugletårn nu er realiseret efter adskillige års planer.
Syd for Hertha i forbindelse med 'Sporet ved Herskind' er der netop etableret en ny sø og opført et fugletårn. 
Herskinds nye naturperle, kunne man med rette kalde den nyopførte sø syd for Hertha, hvortil der netop er opført et fugletårn.
Endnu bærer området præg af mudder efter store maskiners gravearbejde og som følge af perioder med meget nedbør. Men området har stort potentiale. Ikke mindst for et rigt fugleliv. 
Det mener blandt andre to af initativtagerne bag projektet, Per Clauson-Kaas fra Hertha og Hans Gravsholt fra Landsbyrådet Herskind-Skivholme.
- Det er kanongodt. Det har vi villet i 15 år - at åbne området for lokalbefolkningen. Det er jo ikke noget stort fugleliv herude i kraft af søens størrelse, men der er alligevel alle mulige forskellige arter repræsenteret, siger Per Clauson-Kaas, der spotter både en rørhøg og et par lappedykkere over den nyanlagte sø.
Fugleplancher
Som Folkebladet omtalte i uge 34 er sø og fugletårn en del af det nye projekt "Sporet i Lyngbygård Ådal", der er en udvidelse af den igennem mange år eksisterende naturrute "Sporet ved Herskind". 
I forrige uge blev det nye vådområde udgravet. Det dækker et område på ca. 2.000 kvm, og onsdag i sidste uge blev fugletårnet opstillet.
- Det er skønt. Selvom man kun er et par meter oppe, gør det alligevel en forskel. Jeg tror, der vil være flere, der søger sporet nu, siger Hans Gravsholt.
Inden længe skal store plancher opsættes i fugletårnet og informere om de forskellige fuglearter, der er i området.
- Plancherne giver mulighed for at orientere lokalbefolkningen om, hvad der er her. Det bliver et sted, hvor man kan opleve naturen lidt tættere på. Så kan man parkere bilen og gå ad grusstien uset bag læbæltet hen til fugletårnet, siger Per Clauson-Kaas med reference til den P-plads, der er etableret tæt ved fugletårnet.
Gevinst at åbne området op
Området hvor sø og fulgetårn er etableret ejes af Hertha. Og erfaringerne med at give lokalbefolkningen adgang til deres jord, er kun gode.
- Nu har vi haft sporet i 15 år, og vi har aldrig samlet så meget som et stykke papir op. Det har kun været et møde med positive mennesker, og det har kun været en gevinst at åbne området, fastslår Per Clauson-Kaas.
Søen er på det dybeste sted en meter dyb og ellers ca. 60 cm dyb. Det meget mudrede præg i øjeblikket vil med tiden blive grønt og give en mere afgrænset sø. 
Når vandstanden i området er sunket afsluttes projektet ved søen med en træpassage ned til Lyngbygård Å, således at det bliver muligt at gå nogenlunde tørskoet helt ned til åen.
Det er tanken, at bevoksningen omkring søen holdes nede ved at lade Herthas køer græsse her.
En perle
Fugletårnet er placeret i et grønt læbælte med sigte på at det skal passe ind i omgivelserne, forklarer landskabsarkitekt Bendt Nielsen, der er tovholder for partnerskabet sammen med Bente Uhre fra Skanderborg Kommune.
- Det er vigtigt, når man laver noget for at præsentere naturen, at det også er tilpasset naturen og ikke bliver for voldsomt. Det har vi gjort en del ud af. Lige nu ser det lidt åbent ud, men når læhegnet vokser til igen, bliver det mere tilpasset i naturen. 
- Det bliver simpelthen så fint, det bliver en lille perle deroppe, mener han.
Sø og fugletårn ved Herskind var første fase af det samlede projekt "Sporet i Lyngbygård Ådal", der realiseres i et grønt partnerskab imellem bl.a. Skanderborg Kommune, private lodsejere og en stigruppe under Landsbyrådet Herskind-Skivholme. Ruten omkring Lyngbygård Ådal, ventes klar til sæson 2013. 
Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block