Ældreområdet i Skanderborg Kommune er så presset af smitte og isolationskrav, at der mangler over 100 fastansatte medarbejdere. Her til kommer fravær blandt afløsere og elever. Situationen er forværret de seneste dage og betyder, at udvalgte opgaver og aktiviteter desværre må sættes på pause.
Manglen på medarbejdere betyder, at praktiske opgaver og sociale aktiviteter må udskydes på ældreområdet foreløbigt til den 1. februar. Både ældre borgere, der modtager hjemmepleje, og borgere på plejecentre kan blive berørt i den kommende tid.
»Jeg er utrolig ked af, at det er blevet nødvendigt at prioritere i den service, vi giver til vores ældre. De seneste dage er smitten steget så hurtigt, at vi er i en situation, hvor vi bare ikke har de medarbejdere, der skal til for at løse alle opgaver. Jeg håber, at vores borgere og pårørende har forståelse for, at vi i en periode ikke kan levere service på det niveau, vi kunne ønske,« siger chef for Sundhed, Omsorg og Handicap Lis Kaastrup.
Rengøring og sociale aktiviteter kan blive berørt
Der kan være tale om at praktiske opgaver som rengøring og lignende udskydes. Men også sociale aktiviteter eksempelvis i klubber og aktivitetstilbud kan blive berørt. Den såkaldte klippekortordning sættes også på pause. Det kan eksempelvis være gå-ture eller andre sociale aktiviteter, som den ældre har valgt at bruge sit klippekort på.
»Vi har fuld fokus på den pleje, som er vigtig for borgernes sundhed og helbred, så den bliver udført på en sikker og forsvarlig måde. Jeg vil gerne understrege, at vi kun udsætter aktiviteter hos borgere, hvor det vurderes at være fuldt forsvarlig. Det er praktisk hjælp og sociale ting, som vi kommer til at sætte på pause. Jeg vil opfordre pårørende til at være i endnu tættere social kontakt med deres ældre den kommende tid. Vær tilstede ved måltider, kom lidt oftere på besøg, arranger gå-ture eller andre sociale aktiviteter i de kommende dage,« siger Lis Kaastrup.
Forsøger at få hjælp fra SoSU-elever
Lige nu er reglerne således, at hjemsendte og isolerede medarbejdere oftest er fraværende i syv dage. Udskydelsen af udvalgte aktiviteter og opgaver gælder derfor til den 1. februar, hvor Skanderborg Kommunes kriseledelse vurderer, om der er behov for en forlængelse.
Skanderborg Kommune gør brug af den fælleserklæring, der er indgået med de faglige organisationer, som betyder, at andre personalegrupper har mulighed for at træde til. Herudover har kommunen kontakt til SOSU Østjylland for at få hjælp fra elever fra social- og sundhedsuddannelsen.