»Drej ned i byen i stedet for ud af byen,« siger to repræsentanter for det lokale handelsliv. De opfordrer lokalbefolkningen til at hjælpe butikkerne over krisen gennem at handle lokalt.
Covid-19-virussens hærgen har aktualiseret den udfordring, at det lokale butiksliv er udfordret på økonomien – mere end de måske var i forvejen.
I den anledning satte Folkebladet Anders Rohbrahn og Christian Berger, henholdsvis formand og bestyrelsesmedlem i Galten Skovby City, stævne for en snak om den alvorlige situtation på både kort og længere sigt.
En gennemgående rød tråd i snakken blev, at det er hjælp til selvhjælp, hvis lokalbefolkningen støtter massivt op om det lokale butiksliv.
»Det er en stor og bred cirkel, der i sidste ende også påvirker huspriserne,« siger Anders Rohbrahn idet han indledningsvis anskuer situationen i et overordnet perspektiv.
Dette ud fra filosofien om at et sundt butiksliv betyder meget for bosætningen i et lokalområde.
»Det har noget med oplevelsesøkonomi at gøre. Køber man et hus, så vil man også gerne have nogle oplevelser det sted man bor, og er det intet forretningsliv så er der heller ingen oplevelser,« uddyber Christian Berger synspunktet.
Placer så meget handel som muligt lokalt
Begge er involveret i butikslivets fælles forening Galten Skovby City, der varetager handelens interesser samt finansierer, koordinerer og afvikler en række årligt tilbagevendende arrangementer til glæde for lokalbefolkningen. Løber butikkerne ikke rundt så er der i sidste ende ikke grundlag for at opretholde disse populære aktiviteter.
»I løbet af det seneste halve år er tre lokale butikker lukket. Hvis den tendens fortsætter så vil det blive meget alvorligt,« siger Anders Rohbrahn.
Han opfordrer direkte borgerne til at støtte op om de lokale butikker ved at placere så meget handel som muligt lokalt.
»Det er butikkerne her i byen, som betaler til foreningen og er med til at betale oplevelserne,« påpeger Anders Rohbrahn mens Christian Berger supplerer:
»En ting er, at butikslukninger vil gå ud over bosætningen. Det vil også gå ud over foreningerne, sponsoraterne til idrætslivet og andre ting som det er værd at værne om.«
En kamp mod en ond spiral
Et af de store dyr i åbenbaringen er den øgede internethandel. For hver handel via internettet reduceres omsætningen og indtjeningen tilsvarende lokalt i butikkerne.
»Det er en ond spiral, der giver afsmittende virkninger. Det er som ringe i vandet. Når de store butikker lukker, er der stor fare for at mindre butikker bliver trukket med i faldet, f.eks. når julehandelen flyttes ud af byen,« lyder det samstemmende.
Hvordan kan den enkelte bidrage til at der også i fremtiden vil være et levende og attraktivt butiksliv i Galten?
»Man skal egentlig bare tænke på, om det er det værd, at gå på nettet og finde en ting marginalt billigere. Den smule, der kan være at spare via nettet, kan blive dyrt købt. De penge kommer ikke tilbage som et påskeæg, en koncert på Torvet, en slikpose til jul og diverse oplevelser gennem året. De store udbydere på nettet bidrager ikke til det lokale fællesskab,« påpeger Christian Berger idet han sammenfatter:
»Det er ikke mange kroner for den enkelte, men i den store helhed er det forskellen på liv eller død for den lokale butik.«
Spår faldende interesse for brune papkasser
Han tror på et vendepunkt i forbrugernes bevidsthed og handelsmønster.
»Jeg tror faktisk, at det vender på et tidspunkt. Så bliver det at være rigtigt lokale "det nye sort". På et tidspunkt vil folk atter ud at have oplevelsen i butikken med. Interessen for at åbne brune papkasser bliver faldende og man ønsker i stedet at røre og dufte varerne, når man handler, frem for at sidde hjemme hos sig selv,« siger Christian Berger.
»Jeg tror også, at det har noget med manglende omtanke at gøre. I det øjeblik man køber på nettet, så synes man måske at man gør en god handel, men man tænker i realiteten ikke på, hvor meget man "ødelægger" lokalt. Og hvis man tænker over det, så er det altid "naboen" som må holde tingene i gang. Men hvis naboen heller ikke gør det, så bliver der færre og færre som støtter op om det lokale. Hvert enkelt handel udgør en brøkdel af det store ødelæggende billede,« tilføjer Anders Rohbrahn.
Bak op her og nu
Hvis nethandelen udgør en fare i et længere perspektiv så har detailhandelen her og nu fået en voldsom udfordring i Covid-19-virussens hærgen.
Præcis som regeringen har opfordret til, så holder flertallet af Galtens butikker fortsat åbent som normalt, omgærdet med de fornødne forholdsregler, men kundetilstrømningen er langt fra som normal.
»I øjeblikket er handelen i Galten som en hval der er strandet. Folk pøser vand på for at holde den i gang, men uanset om der kommer hjælpepakker, så vil de for flere kun hjælpe som en skrædder i helvede,« siger Christian Berger.
Han sigter ikke mindst til krisens indvirkning på sæsonhandelen i byens modebutikker:
»Det rammer på det værste tidspunkt af året idet vi alle har fået forårsvarer hjem og er klar til at betjene de kunder som skulle til konfirmationer, bryllupper og lignende, så i øjeblikket gisper vi efter vejret.«
Og hvad lyder dit gæt på fremtiden efter Covid-19?
»Hvis bankerne vil gå hele vejen med os, så får vi også en attraktiv by efter Covid-19. Og alle forbrugere kommer forhåbentlig også ud af det med en lærestreg om værdien af at handle lokalt. At det faktisk batter,« siger Christian mens Anders supplerer:
»Man kan sige, at i den aktuelle situation kan den enkelte medvirke til at gøre en direkte forskel på, om vi stadig er her alle sammen om et halvt år, hvilket forhåbentlig er tilfældet«.
Lys fremtid, hvis ...
Skal forbrugerne ligefrem gå ud at købe lidt over evne for at støtte op om handelslivet?
»Det ville være dejligt. Så forbedrer man i hvert fald detailhandelens mulighed for at betale regningerne og holde liv i festen,« siger de to repræsentanter for Galtens detailhandel.
Er i fortrøstningsfulde på Galtens vegne?
»Ja. Galten er en aktiv by og vi har fået mange nye borgere de senere år, så hvis vi kommer ud på anden side af dette, så ser fremtiden også lys ud for butikkerne, hvis ellers folk forstår budskabet om at handle lokalt. Det er muligt at få langt de fleste varer lokalt, og forhåbentlig vil man i fremtiden også se mange nye ansigter i Galten midtby,« siger Christian Berger.
Lykkes det at få denne bevidsthed til at slå rod blandt lokalbefolkningen, så kan dette være et lille positivt udkomme af den øjeblikkelige samfundskrise.
»Man har i hvert fald fået en bevidsthed om vigtigheden af, at vi har en by og et lokalt butiksliv, så drej ned i byen i stedet for ud af byen,« lyder opfordringen.
Læs Galten Folkeblad 25. marts 2020