Affaldsselskabet Renosyd åbner nu for, at alle lokalområder i Skanderborg og Odder kan få et kvashegn på et fællesareal. Det er en mulighed for kvit og frit at skabe et nyt, lokalt uderum, og aktivt arbejde for mere natur og mindre affald.
Hver eneste borger i Skanderborg og Odder producerer 134 kg. haveaffald hvert eneste år. Haveaffald, der er forbundet med et stort CO2-udslip at forarbejde.
Derfor Renosyd er sammen med Skanderborg og Odder kommuner i gang med en storstilet indsats for at minimere de store mængder af haveaffald til gavn for klima, mennesker og miljø.
Er haveaffald overhovedet affald?
I den forbindelse får lokalråd og landsbyforeninger mulighed for at få et lokalt kvashegn, som haveejere kan fylde med grene, kviste og stammer fra haven.
14 landsbyforeninger og lokalråd har allerede sagt ja tak til kvashegn, der bliver bygget i forsommeren.
»Vi og kommunerne vil gerne give alle lokalområder mulighed for at få deres eget kvashegn, og dermed være med til at skabe mere natur og mindre affald. Derfor er det positivt, at så mange allerede har sagt ja,« siger projektleder i Renosyd Rikke Edberg.
Et kvashegn er to rækker pæle, som bliver banket i jorden. Herimellem kan man fylde afklippet fra haven.
Fordelene ved lokale kvashegn er mange. Som haveejer sparer man køreturen til genbrugspladsen, man er med til at styrke biodiversiteten, da kvashegn er den ideelle bolig for insekter, pindsvin og andre smådyr. Desuden er man med til at omdanne haveaffald til en lokal ressource i stedet for at behandle det som affald.
Endvidere fungerer et kvashegn som et fælles uderum, der danner læ og kan skabe et naturligt rum på et areal.
»Et kvashegn er også et godt fælles projekt, der styrker det lokale engagement om den grønne dagsorden, som optager så mange af os,« tilføjer Rikke Edberg.
Allerede succes med kvashegn
De lokale kvashegn, der nu bliver mulighed for at få opført, er en forlængelse af projekt Mere natur – Mindre affald, hvor Renosyd sammen med kommunerne opførte 23 kvashegn ved lokale skoler. I alt 1000 meter hegn.
Lokale haveejere fyldte skolehegnene på ganske få uger. Den succes har ført til, at mængden af haveaffald er faldet med 6 kg pr. borger, har Renosyd beregnet.
Derfor, vurderer affaldsselskabet, er det oplagt at opføre lokale kvashegn for at nedbringe affaldsmængden yderligere. Også i denne ombæring bliver der i opført 1000 meter.
Tidligere har Renosyd været spydspids i opførelsen af Danmarks største kvashegn, der kan ses ved Økologiens Have i Odder.
Sådan får dit lokalområde et kvashegn
Lokalråd, landsbyforeninger og deres netværk, der er interesserede i at få kvashegn, kan kontakte Renosyds projektleder Rikke Edberg på tlf. 92 15 92 74 eller rej@renosyd.dk og tilkendegive deres interesse senest 10. maj 2023.
Inden da er det godt at være blevet enige om et velegnet sted til 20-50 meter hegn, som er nemt at komme til med trillebør og måske trailer.
Hvilken form hegnet skal have, er op til de lokale ildsjæle, understreger Rikke Edberg.
Hegnene bliver opført i september 2023 af en professionel hegnsmand.
Hvad er et kvashegn?
Et kvashegn er to rækker af pæle, hvor man fylder grene, kviste og stammer fra haven.
Det skaber levested for insekter og er dermed godt for biodiversiteten
Et kvashegn kan være med til at bremse de stigende affaldsmængder, da kviste og grene dermed forbliver natur og ikke forarbejdes som affald – en proces, der er forbundet med udledning af CO2 og metan.
Renosyd og kommunerne inviterer med initiativet til grøn dannelse og lokalt grønt engagement i alle landsbyer i Skanderborg og Odder.