En af verdens største varmluftballoner lettede i lørdags fra Søballe.
»Se, hvilken morgenstund.
Solen er rød og rund.«
Man følte sig nærmest kaldet til at istemme Benny Andersens tekst til Svantes lykkelige dag i lørdags.
De morgenfriske kunne før klokken seks opleve solens ulige kamp mod morgendisen.
For 29 personers vedkommende var den skønne morgens glæder imidlertid kun en sidegevinst til en forestående ballonfart.
I Søballe havde Adolf Laursen lejet en kæmpemæssig luftballon – efter sigende Nordeuropas største af slagsen – til at bringe familie og venner ud på en morgenflyvning fra haven ved Stjærvej 27 og til hvor vinden nu endte med at bringe ekspeditionen hen.
Perfekt ballon-vejr
I henhold til DMI var vindhastigheden blot 1 m/s denne morgen, det vil sige reelt ingen vind og dermed optimale betingelser for en ballonfærd.
Inden den kolossale ballon kunne lette klokken 06.55 fra "Søballe Lufthavn" skulle der en række forberedelser til.
Først og fremmest skulle ballonen, der i sig selv vejer 600 kg, bredes ud på græsset, og gæsterne skulle lave en prøveindstigning i kurven for at få instruktion angående hvordan de skulle stå og forholde sig ved landingen med fjedrende ben når ballonskipperen gav tegn.
Dernæst skulle der blæses luft i ballonen. Her fik man for alvor syn for, hvor stor ballonen reelt er, da mændene fra ballonteamet nærmest lignede tændstikmænd når de gik rundt inde i ballonen og tjekkede at alt var som det skulle være.
Herefter var det tid for at blæse varm luft ind i ballonen ved hjælp af gasbrændere og nogle kraftige blæsere. Straks efter var fartøjet klar. Gæsterne blev kaldt til ombordstigning og livlinen til ballonskipperens firehjulstrækker blev kappet.
Til vejrs gik det med varmens hjælp.
Folk som har prøvet at flyve i varmluftballon vil kunne bevidne, at det er en helt særlig oplevelse.
Foruden en vidunderlig udsigt er der stille i kurven, med undtagelse af når gasbrænderen supplerer med yderligere varme og opdrift.
Turen endte med at gå mod nordvest med Voel som endestation.
»Det var fantastisk. Skipperen prøvede at lande to gange, men der var ikke plads. Der er ikke høstet endnu så mange steder, så første tredje gang kunne han lande ballonen på en græsmark. Derfor fløj vi i længere tid end vi havde regnet med, knapt halvanden time i alt,« fortæller turens vært Adolf Laursen.
Flerfoldig verdensmester
Ballonskipper var polske Bartek, der har gjort det til en levevej at flyve med ballon. Han er flerfoldig verdensmester i disciplinen. Og når han ikke flyver på vore breddegrader for firmaet Dreambaloon, så er han om vinteren i Afrika for at flyve ballon der.
Bartek forstår at ...