Mange forældre er optaget af deres mobil, når de kører på skolevejene, viser en ny undersøgelse. De bør droppe mobilen og i stedet holde øje med de børn, der er på vejen, lyder det i en aktuel kampagne.
Der er ofte en del trafik på skolevejene i Skanderborg Kommune om morgenen, og man skal være ekstra opmærksom, så man ikke overser hinanden. Men det er ikke alle, der har fokus på trafikken hele tiden.
I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarer 34% af de adspurgte forældre i Region Midtjylland, at de har oplevet, at andre forældre var så optaget af deres mobil, at de ikke så sig for, når de skulle videre.
I august begynder knap 1.000 børn i skole i Skanderborg Kommune. For at passe på dem har kommunen sat skilte op på skolevejene, hvor der med store bogstaver står "PAS PÅ OS".
Det er Skanderborg Kommunes ambition at "uddanne en ny generation af trafiksikre, selvtransporterende elever", og derfor ser man meget alvorligt på undersøgelsen, fortæller projektleder Jette Schmidt, der arbejder med trafiksikkerhed i kommunen.
For selv om de fleste forældre siger, at de er trygge ved at sende deres børn i skole på egen hånd, så er det vigtigt, at endnu flere trafikanter har fokus på trafikken og ikke på mobilen.
»Der er rigtig mange børn i Skanderborg Kommune, der selv kommer i skole, og vi forsøger hele tiden at gøre selvtransporten mere trafiksikker ved f.eks. at bygge nye cykelstier og Kys-og-kør baner ved skolerne. Men bare fordi forholdene bliver bedre, betyder det ikke, at man som bilist bør slække på trafiksikkerheden og bruge mobilen,« understreger Jette Schmidt.
Din adfærd smitter
Når forældre bruger håndholdt mobil og ikke ser sig for, så kan de både være til ulempe og fare for andre i trafikken. Men deres adfærd kan også betyde, at endnu flere børn begynder at bruge deres mobil håndholdt, når de færdes på egen hånd i trafikken. For voksnes adfærd smitter.
»Når man har afleveret sit barn, er der stadig mange andre børn, der ser, hvad du gør i trafikken. Det er vigtigt at huske, så ens egne dårlige vaner ikke spreder sig. Den dag hvor børnene skal færdes alene, skal de helst have sikre trafikvaner og ikke være optaget af deres mobil, når de cykler afsted,« siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Politikontrol ved skolerne
Foruden at statuere et dårligt eksempel kan brugen af mobiltelefon på skolevejene også få lovmæssige konsekvenser. Politiet vil igen i år patruljere ved skolerne i Skanderborg Kommune i forbindelse med skolestart, og bilister, der bliver taget i at bruge håndholdt mobil under kørsel, vil som udgangspunkt få en bøde på 1.500 kroner samt et klip i kørekortet.
I august vil landets kommuner og Rådet for Sikker Trafik sætte fokus på de mange skolebørn, der er i trafikken. Det sker med kampagnen "Børn på vej", der bl.a. markeres med skilte på skolevejene i de 94 kommuner, der er med i kampagnen – heriblandt Skanderborg Kommune.
Skanderborg Kommune sender også gymnastikposer med opgavehæfter fra Rådet for Sikker Trafik til alle kommunens 0. klasser, så de nye elever kan træne deres trafikbevidsthed. Gymnastikposerne vil være pangfarvede, så de er lette at se for bilister og andre trafikanter.