Indtil nu har BRUS-Skanderborg hjulpet 110 børn og unge i familier, hvor forældrene drikker. Tilbuddet virker, og der er stadig plads til flere børn og unge.
Da Thea var yngre, gjorde hun alt for at skjule, hvordan hun havde det, fordi hendes far drak. Men i gymnasiet blev presset for stort, og en dag mistede hun pludselig lysten til at komme i skole, hun havde ingen energi og var meget trist.
»Man kan godt holde facaden oppe og sørge for, at ingen kommer for tæt på og finder ud af, hvad der egentlig sker. Men det kan du kun, indtil du ikke kan det mere. Så knækker man sammen. Det var det, der skete for mig i gymnasiet,« fortæller Thea.
Thea fik hjælp i Projekt BRUS, der er et samtaletilbud til børn og unge, der vokser op i familier, hvor der er alkoholproblemer eller misbrug af stoffer. BRUS findes i 11 midtjyske kommuner, heriblandt Skanderborg. Professionelle behandlere hjælper børnene og de unge med at få sat ord på de mange oplevelser og svære følelser, som mange af dem tumler med. Som Thea fortæller:
»Bag den her facade er der en kæmpe sorg og et kæmpe tab i, at jeg ikke er vigtigere end en øl. Det tager tid at acceptere, hvad der er sket. Ligesom når man er i krise, så skal man have tid til at sørge, før man kan komme videre. Og det kan jeg mærke, at jeg har lært ved at komme i BRUS.«
I dag er Thea 24 år, læser til socialrådgiver og har ikke længere så meget kontakt til sin far. Det er hun afklaret med, og hun er godt på vej videre i livet.
Hurtig hjælp
Børn og unge kan henvende sig direkte til BRUS-Skanderborg, hvor de står klar til at hjælpe. Der er ingen venteliste, og det er gratis.
»Det starter med en forsamtale med mig, hvor vi sammen finder ud af, om BRUS er det rigtige tilbud. Og så kan man ellers starte i et forløb næsten med det samme,« forklarer Dorthe Wirring, der er BRUS-behandler i Skanderborg.
Og der er brug for ...