Langtidsledige har succes med at komme i arbejde efter at have deltaget i et utraditionelt projekt, som Danmarks Handicap Forbund og Skanderborg Kommune står bag.
Et nyt job-tiltag målrettet personer med handicap, som Dansk Handicap Forbund og Skanderborg Kommune står bag, har vist sig at være en succes.
På halvandet år er det lykkedes at få 38 personer, som tidligere var langt fra arbejdsmarkedet, i job eller uddannelse. Det svarer til 74 procent af de i alt 52 deltagere i projektet.
Projektperioden var fra 1. januar 2021 til 31. juni 2022, og målgruppen var personer med en funktionsnedsættelse, f.eks. et fysisk handicap eller psykiske udfordringer, og mere end et års ledighed.
Resultaterne glæder formanden for Arbejdsmarkedsudvalget Claus Bloch.
»Det er glædeligt, at vi har fået 34 af 52 deltagere videre i job og yderligere fire personer i uddannelse. En succes for alle parter – først og fremmest de berørte borgere, der har fået en kraftig forøgelse af deres livskvalitet. Virksomhederne har fået kvalificeret arbejdskraft, og samfundet har fået flere selvforsørgende borgere. Rent win-win for alle,« siger Claus Bloch.
Tid til det rigtige match
En virksomhedskonsulent i Skanderborg Kommune har været frikøbt fra sit normale arbejde for at hellige sig projektet.
Det har givet tid til at gennemføre meget grundige samtaler med borgere og til at lave en håndholdt indsats for at matche dem med lokale virksomheder.
»Det er borgere med mere end et års ledighed, som har været kørt fast i jobsøgningen. Nogle har måske fået 200 afslag, og det påvirker selvfølgelig ens selvtillid og overskud. Min opgave har været at hjælpe dem med at finde det rigtige jobmatch og skrive en god ansøgning, og det har heldigvis båret frugt for mange af dem. Det handler om at se ressourcer frem for begrænsninger,« siger Jan Hougaard, virksomhedskonsulent i Skanderborg Kommune.
Målet var fra start at få 30 personer hjulpet videre i job eller uddannelse, og det blev altså mere end indfriet.
Fra langtidsledig til IT-udvikler
En af dem, der er kommet i job via projektet ”Vi gør en forskel – gør du?”, er Michael Schade.
Han er uddannet datamatiker og diplomingeniør i software. Efter flere år med ledighed og rygproblemer fik han job hos den østjyske arkitekt- og ingeniørvirksomhed DAI i foråret 2022.
I første omgang var han ansat i virksomhedspraktik, som siden blev forlænget et halvt år med løntilskud. Nu er han fastansat som IT-udvikler, hvor han blandt andet arbejder med at automatisere manuelle og tidskrævende processer.
»Jeg har været meget frustreret over at gå ledig, så jeg er mægtigt glad for den chance, jeg har fået hos DAI. Her er en god kultur, og virksomheden er meget visionær og proaktiv i forhold til nye IT-løsninger. Vi er stadig kun i starten, og jeg glæder mig til at få det til at vokse endnu mere,« siger Michael Schade.
Dansk Handicap Forbund har også gennemført projektet ”Vi gør en forskel – og gør du?” i Fredericia og Furesø kommuner, og her kom også mange langtidsledige i job eller uddannelse.