Stjær bliver i de kommende år separat-kloakeret for at skabe plads i rørene til fremtidens spildevand og regn og samtidig beskytte værdifuld lokal natur. På digitalt borgermøde den 11. november bliver borgerne præsenteret for projektet.
Skanderborg Forsyning udfører i disse år separatkloakeringer rundt om i Skanderborg Kommune for at sikre en effektiv og miljøvenlig håndtering af spildevand og regnvand i en tid med både mere regn og stor befolkningstilvækst i kommunen.
Turen er nu kommet til Stjær, hvor gravemaskinerne efter planen går i jorden i foråret 2021.
Den nuværende, nedslidte fælleskloak i byen skal skiftes ud med et nyt, separat kloaksystem, der håndterer spildevand i én ledning og regnvand i en anden. Spildevandet skal fortsat ledes til Skovby Renseanlæg, mens regnvandet fremover skal ledes til regnvandsbassiner, der dels skal rense vandet og dels give rekreativ værdi til byen.
Separatkloakering gavner renseanlægget, der efterfølgende kun skal bruge ressourcer på at rense spildevand, og naturen, der bliver bedre beskyttet mod kloakoverløb ved kraftig regn.
Nordøst for Stjær ligger Tåstrup Sø og Tåstrup Mose, der er udpeget som Natura 2000-habitatområde, mens Skovby Renseanlæg udleder renset spildevand til Lyngbygård Å, som dermed også får gavn af separatkloakeringen.
Digitalt borgermøde og løbende dialog
Projektet bliver præsenteret for berørte lodsejere og andre interesserede ved et digitalt borgermøde den 11. november, hvor projektledere fra Skanderborg Forsyning og Skanderborg Kommune giver svar på spørgsmål til det omfattende projekt, der kommer til at betyde gravearbejde og omkørsler i Stjær de næste fire år.
Helene Simoni Thorup er bestyrelsesmedlem i Stjær Sogns Borgerforening og har siden foråret været i dialog med forsyningen om projektet. Hun ser frem til borgermødet.
»Som borgere i Stjær er vi selvfølgelig interesserede i information om projektet men især også i at finde synergier med forsyningen, så projektet kan gavne bylivet i Stjær, når det står færdigt. Det er et stort projekt, som der naturligt er megen interesse for her i byen, så Skanderborg Forsyning skal have ros for samarbejdsviljen og lysten til dialog og til at lytte til borgernes ideer,« siger Helene Simoni Thorup.
Nyt system skal holde i 75 år
Skanderborg Forsyning planlægger projektet over tre etaper med ...