Offentlige køkkener i hele Skanderborg Kommune er gået i gang med at omlægge deres indkøb, madplaner og måltider til en mere klimavenlig version.
15.000 måltider om dagen. Så meget mad serverer de 39 ud af 45 offentlige køkkener i Skanderborg Kommune, som lige nu er i gang med at kigge på, hvordan de kan lave velsmagende måltider, der både er sunde og gode for klimaet.
Køkkenerne, der dagligt serverer mad til kommunens børn, unge og ældre, har sagt ja til at deltage i projektet "Grøn omstilling i Skanderborgs køkkener", som sigter mod fire ting: At reducere andelen af indkøbt kød med mindst 50%, at øge andelen af indkøbte bælgfrugter med mindst 50%, at reducere madspild med mindst 25% og at øge andelen af indkøbte økologiske fødevarer med mindst 10%.
Det sidste mål har de deltagende institutioner selv tilføjet, fortæller projektleder fra Skanderborg Kommune, Maria Molde.
»Der var et stort ønske fra køkkenpersonalet om også at kigge på økologiprocenten i køkkenerne, så hvert køkken har, udover de fælles projektmål, også sat sig egne mål for, hvor meget økologi, de gerne vil have på bordet,« siger Maria Molde.
Klima og sundhed hænger sammen
De deltagende køkkener får igennem en særligt tilrettelagt kursusrække indsigt i, hvilke knapper de kan skrue på for at skabe et mere klimavenligt køkken. Køkkenpersonalet får blandt andet hjælp til at gennemgå deres indkøbslister og madplaner med henblik på at finde velsmagende alternativer til hverdagsretter, som er bedre for klimaet men også for sundheden.
Klimavenlig kost og sundhed hænger nemlig sammen, siger formand for Skanderborg Kommunes klimaudvalg, Claus Leick (F), der har været med til at udpege indsatsen i de offentlige køkkener som en stor og vigtig indsats for den grønne omstilling i kommunen.
»Vi ved, at mad står for omkring en tredjedel af vores samlede CO2-udledning, så det er virkelig et område, hvor vi kan flytte noget. Samtidig ved vi, at en klimavenlig kost også er den kost, der er sundest for os. Og i det helt store perspektiv er det også den kost, der på verdensplan kan sikre, at vi kan blive ved med at skaffe mad til alle mennesker,« siger Claus Leick.
Flugter med Skanderborg Kommunes politik
"Grøn omstilling i Skanderborgs køkkener" er finansieret med midler fra Fonden for Køkkenomstilling og kommunens egen klimapulje. Foruden de offentlige køkkener deltager også kommunens dagplejere.
Projektet er en del af Skanderborg Kommunes klima- energi- og ressourcepolitik, der blandt andet har fokus på at nedbringe klimaaftryk fra madvarer og reducere madspild.
Læs mere om projektet på www.skanderborg.dk/grønnekøkkener