Storring-forfatter slår et slag for madhistorien

Image
Storring-forfatter slår et slag for madhistorien
Gunvor Maria Juul fra Storring har netop udgivet en ny udgave af Danmarks ældste kogebog, og samtidig har hun ved et lykketræf kunnet dokumentere, at mange af opskrifterne har en anden og ældre oprindelse end først antaget.
Danmarks ældste kogebog fylder 400 år i år. Det har fået Gunvor M. Juul fra Storring til at skrive en bog med afsæt i den oprindelige udgivelse.
'2. udgave – med 400 års forsinkelse'. Med denne sigende sprogkrølle på halen har Gunvor Maria Juul fra Storring netop udgivet en nutidig læsbar udgave af Danmarks ældste kogebog fra 1616.
Over 189 sider tages læseren med på en tidsrejse med fortællinger om tiden, borddækning, personerne bag opskrifterne, råvarerne, priser, tilberedning, mode og meget andet. Bogen er illustreret med samtidige malerier og tegninger. 
Kogebogen rummer 100 afsnit, hvoraf langt de fleste er enkeltopskrifter, men der er også praktiske vejledninger om bagning, brygning, brændevinsbrænding, eddikebrygning og køkkenhygiejne.
Danmarks ældste kogebog kan læses for sjov, eller opskrifterne kan anvendes og danne baggrund for at invitere vennerne på en aften med 1600-tals menu. I 1600-tallet var det danske køkken ikke noget, man kunne prale af i det store udland. Finere madlavning var tysk, italiensk eller fransk, og opskrifterne i den første trykte dansksprogede kogebog var da også oversat fra tysk. 
Nogle af opskrifterne kan vi nikke genkendende til f.eks. de syltede rødbeder, øllebrød og æbleskiver. Andre opskrifter har overlevet i ændrede udgaver.
Vil gerne fortælle opskrifternes historie
»Der er især to årsager til, at jeg valgte at genudgive den gamle kogebog. Den ene er, at jeg gerne ville give kogebogen mulighed for at "folde sig ud" og fortælle de historier, som ligger i opskrifterne og tiden for 400 år siden: hvad er zibeber, hvordan så en brændevinspande ud, hvorfor kaldes alle sovse og tilbehør for mos, og hvorfor er der så mange fiskeopskrifter, men næsten ingen opskrifter på grøntsager,« siger Gunvor M. Juul.
Læs hele artiklen i Galten Folkeblad 11. oktober 2016
Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block