Ufrivilligt ensomme – vi skal gøre noget!

Image
I november afholdt Seniorrådet i samarbejde med kommunens administration et temamøde om bekæmpelse af ensomhed.

I et debatindlæg fokuserer formanden Seniorrådet i Skanderborg kommune, Kristian Skovhus, Galten om problemet med et stigende antal ufrivilligt ensomme i Skanderborg Kommune.

Af Kristian Skovhus

Ensomhed blandt mennesker har omsider fået et stærkt og vigtigt fokus blandt politikere og i medierne. Seniorrådet i Skanderborg har arbejdet med problemet i snart et års tid og er klar til at tage næste skridt – et skridt i retning af at ”få noget konkret til at ske”

Der tales ofte om at skelne mellem ufrivillig og frivillig ensomhed. Det er naturligvis vigtigt at respektere menneskers frie valg og privatliv. Men, når fokus er på ældres ensomhed, når man har mistet en livsledsager, er ramt af sygdom eller af andre grunde har mistet sit netværk, kan ensomheden meget vel skyldes afmagt. Her hjælper medie-opslag, Facebook eller ”ældre-tilbud” ikke altid.

470 ensomme i Skanderborg kommune

Statens Institut for Folkesundhed har udgivet en rapport om ”Ensomhed og svage sociale relationer blandt ældre”. Ifølge den er der omkring 470 borgere på 65 år og derover, som fortæller, at de føler sig ”uønsket alene”. Tallet svarer til gennemsnittet blandt alle kommuner.

Seniorrådet afholdt i samarbejde med administrationen en temadag i november måned om bekæmpelse af ensomhed. Her deltog repræsentanter fra ikke mindre end 15 foreninger, råd, udvalg og frivillig-grupper, der har det tilfælles, at de alle arbejde for og med ældre, og derfor (samlet) formentlig har den største viden og nærmeste kontakt til de ældre i vor kommune.

Gennem en særdeles interessant proces på temamødet kom der rigtig mange forslag, tanker og ideer frem til, hvad man kan deltage i lige fra ”madlavning for mænd” til ”ældre hjælper ældre” og ”workshop – hvordan gør vi i praksis” samt meget mere.

De lokale har fingeren på pulsen

Seniorrådet vil nu invitere lokale repræsentanter fra de 15 foreninger, råd, udvalg, frivillig- grupper, og kommunale aktører, som deltog i temadagen, til lokale møder ude i de fire byer: Skanderborg, Hørning, Ry og Galten.

Vi mener at næste skridt her kan være med til at løse problemer med ufrivillig ensomhed. Det er her, man har fingeren på pulsen, når det gælder ensomhed i ens eget lokale interesseområde. Og, derfor her man har de bedste muligheder for at skabe kontakt til de ufrivilligt ensomme ældre og hjælpe dem i kontakt med andre.

Det er vigtigt at understrege, at disse mange foreninger og organisationer mv., drevet af frivillige ældre, allerede gør et fantastisk vigtigt stykke frivilligt arbejde i lokalområderne. De bidrager med foredrag, udflugter, sang, fællesspisning, rejser og meget meget mere. Fælles for de fleste tilbud er, at den ældre selv aktivt skal opsøge aktiviteten og møde frem. Den beslutning kan være meget svær at træffe, hvis man, som nævnt, har mistet en livsledsager, er ramt af sygdom eller har mistet sit netværk og ensomheden skyldes afmagt.

Fællesskabet er for alle

Fællesskabet er for alle. Også for dem, der af den ene eller anden grund har det svært med at bevare eller skabe kontakt til andre. Skanderborg kommunes smukke vision om ”En kommune, hvor alle er med” – skal gælde for hele livet, også for de ældre, som har brug for en hjælpende hånd.

Deltagerne i temadagen om bekæmpelse af ensomhed, november 2019: Aktivitetsrådene i plejedistrikterne, Handikaprådet, Ældresagen, Røde Kors, Faglige Seniorer Socialudvalget Integrationsrådet Frivillighedskoordinatoren Vågetjenesten Kommunens søgende medarbejdere, Besøgs- og Hjælpetjenesten i Hørning, Onsdagsklubben i Laasby, Folkeoplysningsudvalget, Direktion og koncernledelse i Skanderborg kommune, Ældre og handicap og Seniorrådet.

Læs Galten Folkeblad 12. februar 2020

SFF

Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block