Forfatteraften om Karin Michaëlis på kvindernes internationale kampdag

Image
Karen Michaëlis (1872-1950) var en markant dansk forforfatter. Karen Klitgaard Povlsen, som er en af forfatterne til biografien 'Karen Michaëlis – forfatter og aktivist' gæster 8. marts Harlev Bibliotek til en forfatteraften om den banebrydende forfatter Michaëlis.

Danske Karin Michaëlis var bestsellerforfatter, kvindesagskvinde og flygtningeven. Onsdag den 8. marts kl. 19-21 på Harlev Bibliotek kan du blive klogere på forfatteren.

Ikke bare i Danmark blev Karin Michaëlis læst, men også i udlandet. Hendes bøger blev oversat, trykt i millionoplag og både elsket og hadet i det meste af Europa. Men efter 1960 blev hun næsten glemt i Danmark. Hvordan kunne det ske?

Født blev hun i Randers for 150 år siden, blev journalist og på 50 år blev hun forfatter til flere end 50 bøger, der blev oversat til 23 sprog. I mellemkrigstiden blev hun mere oversat end H.C. Andersen.

Hendes mest kendte bog blev Den farlige alder, en international succes- og skandaleroman om kvinder i fyrrerne. I den skrev hun hovedpersonens breve og dagbogsoptegnelser frem, så kvindens kamp efter en skilsmisse gjaldt om at blive sig selv. I sin ensomhed længes hun efter den unge mand hun engang har været forelsket i, men da deres møde viser sig forgæves, henvender hun sig til sin fraskilte mand, der dog er blevet forlovet med en på nitten.

"Skandaløs" åbenhed

Karin Michaëlis skrev åbent om kvinders følelser og længsler, og for mange var det skandaløst. Andre kunne genkende noget i Den farlige alder, der udkom i 1910. Det gamle samfund var ved at forsvinde, men menneskene hang stadig fast i stivnede forestillinger om deres roller.

Stor popularitet opnåede Karin Michaëlis allerede i 1902 med romanen Barnet, der handler om en teenagepige der gennemskuer sine forældres hykleri om deres forhold og gradvist bliver klar over seksualitetens farlige magt.

Karen Klitgaard Povlsen, der sammen med Johan Rosdahl har skrevet biografien Karin Michaëlis – Forfatter og aktivist kommer 8. marts til Harlev Bibliotek for at fortælle om forfatteren, der 30 år gammel blev berømt og berygtet i Europa for bøger om undertrykkelse af børn og unge piger, om voksne kvinders begær, om pubertet og andre overgangsaldre.

Beskyttede Brecht og inspirerede Lindgren

Karin Michaëlis skrev ikke bare bøger. Under verdenskrigene var hun pacifist og blev kendt for sin næstekærlige hjælp til alle, der havde behov: børn, gamle, jøder, politisk forfulgte, bøsser, biseksuelle. Hun tjente en formue på sine bøger og foredrag og brugte den på kunst, kunstnere, huse, bespisning, alderdomshjem, på wienerbørn i Første Verdenskrig og på forfulgte på vej væk fra nazisterne efter 1933. Bedst kendt er i dag nok Bertolt Brecht, der måtte flygte fra Nazityskland og kom til Thurø og Svendborg, før han måtte flygte videre. Også Karin Michaëlis måtte forlade landet da tyske tropper besatte Danmark i 1940.

Karin Michaëlis inspirerede andre forfattere, Astrid Lindgren blev inspireret til at skrive Pippi-bøgerne.

Michaëlis brød tabuer om seksuelle fantasier i puberteten og før overgangsalderen.Betty Nansen, Herman Bang og Tom Kristensen anså hende for at være en sikker stilist med sin tidlige interesse for psykoanalyse og europæisk modernisme, som en der også flirtede med populære genrer som melodrama og kærlighedsføljetoner.

Andre så bare det kulørte, de voldsomme billeder og lidelsesudpenslinger som udtryk for mangel på god smag. Georg Brandes erklærede, at en forfatter, der skrev om voldtægt, kunne han ikke tage alvorligt.

Sidste år blev Karin Michaëlis 150 årsdag fejret. I fødebyen Randers står en statue af hende foran Kulturhuset og Karin Michaëlis-selskabet udbreder kendskabet til hende som forfatter, feminist og flygtningeven.

Harlev Biblioteks Venner står for arrangementet i samarbejde med Harlev Bibliotek. Der er gratis adgang, men deltagelse kræver tilmelding på hjemmesiden eller på Harlev Bibliotek senest 6. marts.

Læs Galten Folkeblad 1. marts 2022

Del på
Meny Låsby

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block