Harlev Bageri runder 100 år i familiens eje

Image
Connie og Charles Kristensen har i 55 år drevet Harlev Bageri, der 1. februar har været i familiens eje i 100 år.

1. februar kan Harlev Bageri fejre 100 års jubilæum i familiens eje. Om et par måneder lukker bageriet for senere på året at genopstå i nye rammer.

Det er langt de færreste virksomheder som når at eksistere i 100 år. Harlev Bageri er blandt undtagelserne. Den 1. februar har bageriet været i familien Kristensens eje i 100 år. Dermed slutter også snart en epoke, men nærmere herom senere i artiklen. Først skruer vi tiden tilbage til 1923.

Bagermester Charles Kristensens far, Kresten Kristian Kristensen var udlært bager i Nykøbing Mors, da han 1. februar 1923 købte det det daværende Harlev Dampbageri beliggende på Gl. Stillingvej 446. To år senere købte han ejendommen Gl. Stillingvej 444 og her drev faderen bageriet indtil Charles Kristensen overtog virksomheden.

Det skete på traditionel vis med butik, men samtidig med landture, hvor Charles farbror Magnus i 35 år kørte landture i området. Bageriet kom her til kunderne i stedet for modsat, efter samme princip som det kendes med Hjem Is i vore dage.

Bageri i stedet for rådhus

Selv var Charles blevet udlært i 1962 og virkede siden i fire år som bagersvend i århusianske bagerier samt et halvt år i Schweiz, inden han overtog faderens forretning den 1. maj 1967.

Syv år senere byggedes i 1974 det nuværende bageri på Grønhøjvej.

»Det gamle byggeri på Stillingvej var “træt” og på det tidspunkt udviklede byen sig voldsomt. Indtil kommunalreformen i 1970, hvor Harlev-Framlev Kommune blev lagt sammen med Århus, var det planen, at der skulle have været rådhus, eller kæmnerkontor som det kaldtes, på grunden, men med kommunesammenlægningen fik vi mulighed for at købe grunden og bygge et nyt bageri og privatvilla,« fortæller Charles Kristensen.

Siden gik det stærkt for Harlev Bageri. I en lang årrække bagte man ikke alene brød til lokale maver, men samtidig til talrige brødudsalg i Østjylland.

»Jeg synes, det er gået rigtig godt. Vi har prøvet det hele, lige fra det hele startede, og til vi havde udsalg i både Bilka, Magasin og leverede brød til andre brødudsalg,« fortæller Charles Kristensen i et tilbageblik på udviklingen over årene.

Solgt ved årsskiftet

Gennem 18 år drev Harlev Bageri således en stor bagerafdeling i Bilka i Tilst, selv om man allerede fra starten fik besked om, at Bilka og Føtex selv havde planer om at etablere bagerier i butikkerne.

Da “brødimperiet” i Harlev var på sit højeste niveau, havde Charles 14 bagere ansat. Aktuelt er der fem tilbage. Desuden ophørte sidste aftaler om brødleverancer til andre butikker ultimo 2022.

Selv fejrede Charles Kristensen i 2017 sit 50 års jubilæum som bagermester, og trods sine nu 79 år arbejder han stadig fuldtids i bageriet, men 1. april er det slut.

Ved årsskiftet købte en lokal investor bageriet og den tilhørende villa.

»Vi holder åbent frem til 1. april. Herefter bliver bageriet og villaen jævnet med jorden og så bygges der et nyt bageri, som efter planen skal være færdig cirka 1. oktober,« fortæller Charles Kristensen.

Med andre ord kan Charles og Connie Kristensen, der fejrede guldbryllup sidste år, gå på pension om to måneder. Det sker uden det store vemod.

»Det er naturens gang. Det har vi det fint med. Jeg bliver trods alt 80 til august,« siger Charles.

Fra Harlev Bageris side gøres der ikke meget stads ud af det markante jubilæum.

»Vi har nogle tilbud i butikken. Ellers gør vi såmænd ikke meget ud af det. Vi har ikke så meget plads, og vi kunne risikere at der havde været snestorm, så der bliver ingen reception, men dem som kigger forbi skal være velkomne til en kop kaffe eller et glas,« siger Charles Kristensen.

Læs Galten Folkeblad 1. februar 2023

Del på
John Frandsen

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block