Arkivfolk i Harlev efterlyser nye frivillige kræfter
Af Aksel Buchard
En dag gik jeg ”på opdagelse” i nogle arkivskuffer på vores lokale arkiv. Blandt en hel del andet stødte jeg på følgende notat skrevet af arkivets afdøde nestor, Rigmor Frandsen:
»Et gammelt ord siger, at det folk, der ikke kender sine rødder, går til grunde. Det var nok den slags tanker, der gjorde, at jeg til sidst lod mig presse til at gå i gang med arkivet (…). Jeg drømte ikke om, at jeg en dag efter at have ofret over 9000 timer skulle bebrejde mig selv, at jeg ikke for længst havde drejet nøglen om og var gået.«
Rigmor Frandsens citat slutter med en opfordring:
»Jeg håbede jo stadig på, at der en dag ville komme tilflyttere med initiativet i behold. Så findes der en halv snes stykker af den slags? Lige før klokken falder i slag.«
Rigmor Frandsen så åbenbart den situation for sig, at hun ikke længere kunne fortsætte sit frivillige arbejde i arkivet.
Heldigvis gav hun ikke op, og tak for det, Rigmor Frandsen. Så lokalarkivet lever stadig videre, ikke mindst fordi en af hendes medarbejdere, Anders Vestergaard, i de efterfølgende år ”knoklede” videre sammen med andre interesserede.
For at holde åbent samme dag som vores nabo Harlev Bibliotek, flytter vi pr. 1. april åbningsdag fra torsdag til om onsdagen - stadig mellem klokken 15 og 17.
Vi har brug for et ”tilskud” af nye kræfter, der kan og vil være med til at videreføre hyggen og traditionen samtidig med, at vi inddrager digitale redskaber i vores formidling.
Her en lille og ikke fuldstændig oversigt over, hvad arkivet opbevarer, hvad arkivet kan hjælpe interesserede af finde frem af historiske oplysninger: Skolebilleder, fotos fra pastoratet, Lærer Risbjergs dias, andre dias, Sognebladet, Paraplyen, kirkebøger fra 1694 og frem, Næshøjnyt, Grundejerforeningens Årbog (Den gule), Østjysk Hjemstavn, Historisk Samfund, Dataark og luftfoto for næsten alle landbrugsejendomme, avisudklip fra ca. 1963 og frem.
På www.arkiv.dk finder du alle de billeder vi har lagt offentligt ud. På arkivets hjemmeside (som trænger til en kærlig hånd) kan du finde yderligere oplysninger: www.harlevframlevlokalarkiv.dk
Måske tænker du:
- Dette emne vil jeg vide noget om.
- Dette emne kunne jeg tænke mig at bidrage til at skabe mere viden om.
- Dette kunne jeg tænke mig at være med til at udvikle i Lokalarkivet.
Dette lille skrift er i virkeligheden ikke så meget et skrift om, hvad arkivet er lige nu, men i allerhøjeste grad om, at vi trænger til at blive suppleret med nye kræfter.