Der er tale om massefabrikation når Bagerhuset i Galten fremstiller fastelavnsboller til enhver smag.
Af Ellen Zoega Kristensen, Ella Dørken Christiansen og Marie Magdalene Winkler Kjeld, erhvervspraktikanter, 8.b, Gyvelhøjskolen
I Bagerhuset Galten er der fastelavnsboller til enhver smag.
Både fastelavnsboller med fløde, hulboller og de såkaldte gammeldags fastelavnsboller.
Trods dens navn er den gammeldags fastelavnsbolle ikke den ældste. Tvært imod. For 20 år siden kunne man nemlig kun få den fastelavnsbolle, som de i Bagerhuset Galten i dag kalder hulboller. Dem bager de med svesker, hindbær og creme. Senere kom de andre varianter af fastelavnsbollen.
Trods de mange forskellige muligheder er bagermester Tonny Pedersen, ikke i tvivl om hvad der hitter blandt Galtens borgere:
»Det er helt sikkert den gammeldags fastelavnsbolle med creme og chokolade, der sælger bedst. Den står for 70 procent af salget,« fortæller han.
Onsdagstilbud trækker
Det er ikke kun kunderne, der holder meget af den gammeldags fastelavnsbolle. Det er også bagermesterens egen favorit.
Allerede kort efter jul oplever Tonny og hans kollegaer hos Bagerhuset Galten at kunderne begynder at efterspørge fastelavnsbollen.
»Før i tiden begyndte vi først at sælge fastelavnsbollerne to-tre uger inden fastelavn, men nu starter vi salget allerede i starten af januar,« fortæller Tonny.
Trods den tidlige start af salget mener han ikke, at kunderne når at bliver trætte af fastelavnsboller, inden det bliver fastelavn, da det er der salget for alvor topper.
»Der er ikke nogen tvivl om at vi sælger flest fastelavnsboller om onsdagen, når de gammeldags fastelavnsboller er på tilbud. I onsdags bagte vi 16 plader. Det svarer til 900 fastelavnsboller. Og de var udsolgt kl. 15.00,« fortæller Tonny.
I løbet af en fastelavnssæson bager og sælger Bagerhuset i Galten mellem 30.000 og 40.000 fastelavnsboller.
Møder på job midt om natten
Vejen til de færdige fastelavnsbollerne i Bagerhuset Galtens diske er længere og mere tidskrævende, end mange måske tror. Bagermesteren møder ind hver morgen til den velkendte duft i bageriet kl. 01.30 for bl.a. at bage de fastelavnsboller, der har stået til hævning fra dagen forinden.
Man hører ofte om ...